Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak ustawić ramdysk (plik initrd) ,żyby jądro startowało z określonej partycji na tysku typu Sata. Z dyskiem typu IDE nie było problemu zwłaszcza gdy kernel został stworzony komendą make bzImege można było ustawić ,żeby uruchamiał system na trzciej partycji (hda3) wklepując komende rdev /boot/kernel /dev/hda3. Z Sata mogę tak ustawić sam kernel ale ramdysku już nie, rdev mojego ramdysku pokazuje Root device 0xb372 a system uruchamia się z sda3 dlaczego akurat 0xb72. i czym można zmieniać te ustawienie bo przy zmianie za pomocą rdev dostaje komunikat o niekrawidłowej wielkości ramdysku
rdev-em ustawiałeś gdzie dane jądro ma szukać partycji root.
To samo możesz przekazać jądru poprzez parametr root=/dev/hda3 w konfiguracji Twojego bootloadera
rdev-em ustawiałeś gdzie dane jądro ma szukać partycji root.
To samo możesz przekazać jądru poprzez parametr root=/dev/hda3 w konfiguracji Twojego bootloadera
Jak bym mógł to bym tak zrobił,ale nie działa bo jak ustawie root=/dev/hda1 (u mnie sda1 bo dusk SATA) to uruchamia mi i taki system jaki mam na sda3 bo kernel i initrd są ustawione "w sobie" ,że mają sie uruchamiać na sda3, i systemu na sda1 nie moge uruchomić. Przekazanie do samego kernela ze ma sie uruchaniać na sda1 mogę zrobić ale nie mogę przekazać tego ustawienia do initrd bo po wklepaniu rdev /boot/initrd-2.6.22.1 /dev/sda1 i przy rozruchu dostaje komunikat że ramdysk jest wadliwy.
A orginalnie ten ramdysk ma ustawienie 0xb372 zrobione poprzez mkinitrd.yaird gdy robiłem ramdysk gdy kąpilowałem swój kernel
1. Dlaczego akurat 0xb372 ?
2. Jak przekazać inną wartość bezpośrednio do kernela,(nie przez root=) żeby uruchamiał sie z sda1, sda15 czy sda20 jak bym miał taką partycje i taki kaprys, bez konieczności ponownego kąpilowania jądra i tworzenia ramdysku.
Zwracam honor z opcją root=/nazwa_i_numer_partycji uruchamia tę partycje jaką sie wpisze CZYLI JEDNAK DZIAŁA !!
Można też odpalić live cp zamontować partycje chrootnąć sie na nią i utworzyć ramdysk na przykład za pomocą mkinitramfs a potem zminić wpisy w lilo czy grubie ,co tam kto używa