Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
U kumpla potrzebuję zreanimować pendriva. Złapał jakiegoś wirusa i teraz nie może usunąć żadnego pliku pod shitem. Podobno pod linuxem też próbował i też nie poszło. Ma jutro do mnie wpaść i trzeba coś na to zaradzić - jakieś formatowanie ??? usunięcie i nowa partycja ??/
Trochę się boję bo to flash
Nie da się usunąć partycji, nie da się sformatować partycji, nie da się zmienić systemu plików.
Wipe daje komunikat: input/output error
na chama wypełnić całe urządzenie zerami, założyć nową tablicę partycji, nową partycję i nowy system plików. nie ma strachu, robilo się takie rzeczy. jak nie zatrybi to na śmietnik
to chyba nie wirus...poprostu ten pendrive jest uszkodzony. Na śmietnik.
wirus, wirus - to jest plik *.gif
wszystkie pliki na penie są dostępne, te które nie uległy "zakażeniu" można usunąć, pozostełe już nie.
Czy na śmietnik ? - tu nie chodzi o pieniądze tylko o wiedzę :)
rychu powiedz jak - nie robiłem jeszcze takich zabaw:)
dd if=/dev/zero of=/dev/xxx
:)
dzięki jutro sprawdzam :)
brat tak na mp3 miał, po prostu przekroczył limit operacji zapisu w danym fizycznym obszarze, prawdopodobnie, po zrobieniu DD bedzie sukces, ale po cat zobaczysz, ze nie ma wszędzie zer- ot, po prostu nie wyzeruje Ci tych obszarów.
jezeli jest tak jak ja mówię, czyli po prostu niektóre obszary się zużyły, to można, wykończenie tego limitu powoduje tylko odmowę zmiany tych obszarów, ale odczyt działa
zaden wirus, mialem to samo: samsung (modelu nie pamietam) odlaczony w nieodpowiednim momencie z usb podczas kopiowania na niego plikow. Objawy sa identyczne, pomogl flasher z jakims firmware pobrany z elektrody.
dd if=/dev/zero of=/dev/xxx
w ten sposob kasujesz tez fw (jakies raczej jest), ktore pewnie nie bedzie zadnym wydzielonym ukladzie tylko w jednym z obszarow normalnej pamieci.
rat tak na mp3 miał, po prostu przekroczył limit operacji zapisu w danym fizycznym obszarze,
yyy ke ? i gdzie niby "licznik" to sprawdzajacy mialby sie znajdowac ? w tablicy fat/ntfs ? zreszta bylby jaki kolwiek sens istnienia takiego rozwiazania? kazdy flash ma ograniczona ilosc cykli zapisu wynikajaca z procesu technologicznego jakim byl produkowany, po przekroczeniu poprostu pada (bad-block).
Jesli masz jakies konkrety w tym temacie, chetnie poczytam - moze cos przeoczylem...
pozdr
"]
rat tak na mp3 miał, po prostu przekroczył limit operacji zapisu w danym fizycznym obszarze,yyy ke ? i gdzie niby "licznik" to sprawdzajacy mialby sie znajdowac ? w tablicy fat/ntfs ? zreszta bylby jaki kolwiek sens istnienia takiego rozwiazania? kazdy flash ma ograniczona ilosc cykli zapisu wynikajaca z procesu technologicznego jakim byl produkowany, po przekroczeniu poprostu pada (bad-block).
Jesli masz jakies konkrety w tym temacie, chetnie poczytam - moze cos przeoczylem...
pozdr
No własnie o ten limit mi chodziłło :) chodziło mi o fizyczny limit tych operacji, na pewno nie jest to w żaden sposób liczone przez samo urządzenie ;)
btw, nie spowoduje napisania FW, przynajmniej u mnie nigdy tak sie nie dzialo, a 3 flaszki tak czyscilem ;]
"]
dd if=/dev/zero of=/dev/xxxw ten sposob kasujesz tez fw (jakies raczej jest), ktore pewnie nie bedzie zadnym wydzielonym ukladzie tylko w jednym z obszarow normalnej pamieci.
...jakieś pewnie jest w mp3, ale w zwykłych flaszkach nie jest potrzebne żadne fw. zresztą już mówiłem, że to jest wypróbowany sposób
To zakończę temat - to był zwykły pendrive sony 1GB.
Co do wykonania na nim operacji dd to nie potrafię się wypowiedzieć, ponieważ człowiek do którego to należało dostał przepis o 22.00 wieczorem, a rano wybrał się juz do domu.
Pewnie naprawił, ale ja nie mam informacji.
Dzięki wszystkim
Witam, to mój pendrive był.
Nie naprawiłem. Wypisało siem cuś takiego:
dd: zapis do `/dev/sdb': No space left on device 2077185+0 przeczytanych recordów 2077184+0 zapisanych recordów skopiowane 1063518208 bajtów (1,1 GB), 296,636 sekund, 3,6 MB/s
Te złe dane na nim zostały niestety :/ Na elektroda.pl znalazłem jak można ręcznie wyczyścić mp3 playera, stwierdziłem, że to podobny sprzęt i spróbuję nóżki połączyć, tylko, że...
Doczytałem się również, że ten pendrive to podróbka, ponieważ SONY nigdy nie produkowało pendrivów Vaio (Vaio jest znakiem zastrzeżonym dla notebooków firmy Sony). W związku z tym nie znajdę do niego firmware'u żadnego nawet gdyby był. No i jeszcze mi się wyświetla często "File-system is read-only", a żadnej wajchy nie ma, którą by go można odblokować ;) Jakieś jeszcze pomysły Panowie ? :]
zapodaj w kernelu verbose dla usb i podrzuc wszystkie msg jakie wywala przy podlaczeniu tego cuda do portu, looknij jeszcze na fdisk /dev/xxx potem print i wrzuc co wyplulo.
pozdr
wybacz, mogę prosić o metodę małych kroczków ? co jak po kolei.. :( Jestem tylko gupim użytkownikiem ubuntu niestety.. (z tym verbose'em nie wiem o co Ci chodzi :? )
-.^
wlaczasz kompa, podlacz pendriva, wklep w konsole
dmesg
nastepnie wklej nam wszystko co dotyczy tego urzadzenia (od momentu kiedy go na usb zobaczy, do momentu kiedy bedzie chcialo tablice partycji zczytac, czy jakies ewentualne bledy i/o ponizej).
nastepnie
fdisk /dev/uba
zamiast uba moze byc sda czy cos tendy - zobacz w komunikatach powyzej jak pendrive jest widziany. jak juz to wklepiesz to nacisnij "p" i enter - zeby wyswietlic tablice partycji, nastepnie skopiuj co wyplulo Ci na konsole i wyjdz (ctrl+c lub "q" i enter). bardziej lopatologicznie nie umiem (verbose usb sobie darujmy...)
.
pozdr
dmesg
[ 576.368000] usb 5-6: new high speed USB device using ehci_hcd and address 3 [ 576.500000] usb 5-6: configuration #1 chosen from 1 choice [ 577.228000] usbcore: registered new interface driver libusual [ 577.284000] Initializing USB Mass Storage driver... [ 577.284000] scsi2 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices [ 577.284000] usbcore: registered new interface driver usb-storage [ 577.284000] USB Mass Storage support registered. [ 577.284000] usb-storage: device found at 3 [ 577.284000] usb-storage: waiting for device to settle before scanning [ 582.284000] usb-storage: device scan complete [ 582.284000] scsi 2:0:0:0: Direct-Access SONY 2.0 1.00 PQ: 0 ANSI: 2 [ 582.288000] SCSI device sdb: 2077184 512-byte hdwr sectors (1064 MB) [ 582.288000] sdb: Write Protect is off [ 582.288000] sdb: Mode Sense: 03 00 00 00 [ 582.288000] sdb: assuming drive cache: write through [ 582.292000] SCSI device sdb: 2077184 512-byte hdwr sectors (1064 MB) [ 582.292000] sdb: Write Protect is off [ 582.292000] sdb: Mode Sense: 03 00 00 00 [ 582.292000] sdb: assuming drive cache: write through [ 582.292000] sdb: sdb1 [ 582.296000] sd 2:0:0:0: Attached scsi removable disk sdb [ 582.296000] sd 2:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
fdisk /dev/sdb
Disk /dev/sdb: 1063 MB, 1063518208 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 129 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sdb1 * 1 129 1036161 b W95 FAT32
tadam..
sproboj ponownie zalozyc partycje:
fdisk /dev/sda o n p 1 (2x enter) t b w
jak Ci wyskoczy blad bo urzadzenie jest read-only to ja juz wymiekam.
jesli jednak nie to:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda1
Już zakładałem nową partycję :> nie działczy. i dd też robiłem z nijakim skutkiem.. To jednak wymiękamy xD