Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Instalowałem ze źródeł- wszystko szło w miarę sprawnie nie licząc paru brakujących pakietów. Mysql podczas instalacji błędów nie wywalił. Uruchomiłem sql'a poleceniem mysqld_safe-pojawił się komunikat :Starting mysqld daemon with databases from /usr/local/mysql/var
Potem mysqladmin ping i tutaj okazało się, że baza nie działa
ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)
Polecenie mysql --socket=/var/run/mysqld/mysqld.sock nie podziałało. W pliku /etc/mysql/my.cf wpis socket=/var/run/mysqld/mysqld.sock istnieje. W czym może być problem?
Instalowałem ze źródeł- wszystko szło w miarę sprawnie nie licząc paru brakujących pakietów. Mysql podczas instalacji błędów nie wywalił. Uruchomiłem sql'a poleceniem mysqld_safe-pojawił się komunikat :Starting mysqld daemon with databases from /usr/local/mysql/var
Potem mysqladmin ping i tutaj okazało się, że baza nie działaERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)
Polecenie mysql --socket=/var/run/mysqld/mysqld.sock nie podziałało. W pliku /etc/mysql/my.cf wpis socket=/var/run/mysqld/mysqld.sock istnieje. W czym może być problem?
A istnieje katalog /var/run/mysqld?
Potem mysqladmin ping i tutaj okazało się, że baza nie działaERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)
A istnieje katalog /var/run/mysqld?
No właśnie, że nie istnieje, chociaż powinien. Demon działa najpewniej:
mysql 3323 3306 0 07:34 pts/0 00:00:00 /usr/local/mysql/libexec/mysqld --basedir=/usr/local/mysql --datadir=/usr/local/mysql/var --user=mysql --pid-file=/usr/local/mysql/var/debian.pid --skip-external-locking
Po wpisaniu w konsoli ./mysqld_safe pojawia się sekundę później komunikat:
STOPPING server from pid file /usr/local/mysql/var/debian.pid
mysql ended.
Może to kogoś naprowadzi?
próbowałeś
/etc/init.d/mysqld start