Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam problem.
Mianowicie posiadam kartę Gigabyte GN-WP01GS opartą na chipsecie RT2561/rt61. System ładnie ją widzi:
00:0b.0 Network controller: RaLink RT2561/RT61 802.11g PCI
Karta działa ładnie, wykrywa nawet sieć lokalnego dostawcy internetu.
Nie mogę jej jednak ustawić w tryb master, tak, aby działała jako Access Point i komputer w którym ta karta siedzi udostępniał internet laptopowi. Na serwerze z kartą jest Debian 4.0 stable, na laptopie Ubuntu. Serwer dostaje neta z routera neozdrady, tak samo jak laptop - przewodowo. Chciałbym, aby serwer udostępniał na laptopa neta, tylko tyle. Przekopałem połowę neta, siedzę nad tym od godziny prawie i nic. Problem polega właśnie na zmianie trybu działania na master.
yggdrasil:/home/esio# iwconfig wlan0 mode master Error for wireless request "Set Mode" (8B06) : SET failed on device wlan0 ; Function not implemented.
Miał ktoś podobny problem, może wie jak go rozwiązać. Może nie trzeba mode master? Najlepiej bym chciał, aby mogło się łączyć przez wifi kilka kompów w przyszłości, chociaż na razie wystarczy mi net na tym jednym.
Z góry dziękuję za pomoc.
Na jakim sterowniku pracujesz pod tą kartą ? Sprobuj skompilowac sobie sterownik z http://rt2x00.serialmonkey.com. Pociagnij ster RT61 z CVS'a i kombinuj. Mozliwe ze bedzie trzeba rekompilowac jądro zeby skompilowac ten ster, na dystrybucyjnym jeszcze nie probowalem.
BiExi: karta dziala w trybie AP, bo na winde ma dolaczone progi ktora umozliwiaja odpalenie trybu AP.
Na jakim sterowniku pracujesz pod tą kartą ? Sprobuj skompilowac sobie sterownik z http://rt2x00.serialmonkey.com. Pociagnij ster RT61 z CVS'a i kombinuj. Mozliwe ze bedzie trzeba rekompilowac jądro zeby skompilowac ten ster, na dystrybucyjnym jeszcze nie probowalem.
BiExi: karta dziala w trybie AP, bo na winde ma dolaczone progi ktora umozliwiaja odpalenie trybu AP.
Sterownik to rt61 z CVS. Karta ma tryb AP, bo na shicie działała...
Możliwe, ze sterownik nie za funkcji AP. Jeżeli tak to czy jest jakaś inna możliwość, niż wymiana karty na taką, która działa z Debianem?
#!/bin/sh #zniszczenie dotychczasowego interfejsu ath1 wlanconfig ath1 destroy #postawienie nowego w trybie pracy AP wlanconfig ath1 create wlandev wifi1 wlanmode ap #nadanie identyfikatora sieci (ssid) iwconfig ath1 essid wlanaki #ustawienie kanalu na kturym ma pracowac iwconfig ath1 channel 9 #postawienie interfeju i nadanie mu ip maski podsieci itd :) ifconfig ath1 192.168.1.2 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255 up
ja napisalem sobie taki skrypcik :) najlepiej jest ustawic karte w tryb master poprzez narzedzie z pakietu wireeles-tools wlanconfig :) mi poprzez iwconfig tez sie nieudalo :)
ps : jezeli chcesz napisze cos takiego dla ciebie tylko wyslij mi wynik komendt iwconfig :)
ps2 osobiscie odradzal bym stosowanie realteka jako AP a za to szczerze polecam wszystko na atherosie (np tPlink) tanie i naprawde dobre :) co nieoznacza ze realtek niebedzie dzialal :)
Bóg zapłać!
Uratowałeś mnie. :)
Jak będę miał trochę czasu to zobaczę czy działa. :)
Chciałem sobie po prostu udostępniać neta na laptoka, a że miałem akurat taką kartę, którą dostałem. Jakbym miał kupić to bym nie brał Realteka.
Jak uda mi się uruchomić to napisze. :)
yggdrasil:/home/esio# iwconfig wlan0 wlan0 RT61 Wireless ESSID:"" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Bit Rate=54 Mb/s RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Link Quality=0/100 Signal level:-121 dBm Noise level:-143 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
yggdrasil:/home/esio# wlanconfig wlan0 destroy wlanconfig: ioctl: Operation not supported
I tak dalej...
Cóż pewnie dlatego, że wlancnfig był w pakiecie madwifi-tools, a madwifi to stery do karty opartej na Atherosie.
Cóż będę musiał sprzedać kartę i kupić nową, chyba, że coś źle robię...
jak chcesz to ja mam karte na atherosie :) jak jestes zainteresowany to pisz bo ja mam ze 2 wolne i odsprzedam z mila checia :)
a tak pozatym to podeslij jeszcze wcaly wynik iwconfig :) bo najczesciej interfejsy masz sparowane tzn np ath0 i wlan0 ath1 i wlan1
u mnie to jest tak :
akiaki:/home/aki# iwconfig lo no wireless extensions. wifi0 no wireless extensions. ath0 IEEE 802.11g ESSID:"optiserw_brz" Mode:Managed Frequency:2.432 GHz Access Point: 00:E0:98:C5:BD:74 Bit Rate:2 Mb/s Tx-Power:18 dBm Sensitivity=0/3 Retry:off RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Link Quality=26/94 Signal level=-69 dBm Noise level=-95 dBm Rx invalid nwid:3 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 wifi1 no wireless extensions. ath1 IEEE 802.11g ESSID:"wlanaki" Mode:Master Frequency:2.452 GHz Access Point: 00:14:78:8F:35:C6 Bit Rate:0 kb/s Tx-Power:18 dBm Sensitivity=0/3 Retry:off RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Link Quality=0/94 Signal level=-95 dBm Noise level=-95 dBm Rx invalid nwid:156 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 br0 no wireless extensions. ppp0 no wireless extensions.
podeslij to zobaczymy dalej co i jak
yggdrasil:/home/esio# iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wlan0 RT61 Wireless ESSID:"" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Bit Rate=54 Mb/s RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Link Quality=0/100 Signal level:-121 dBm Noise level:-143 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 sit0 no wireless extensions.
Tyle...
zainstaluj sobie pakiet :
apt-get install wireless-tools
zresetuj kompa i podaj pelny wynik iwconfig
a jak to niepomorze to odezwij sie na kadu : 3508332
Pakiet wireless-tools napewno ma, bo w nim jest iwconfig. jakby nie mial wireless-tools to nie podalby ci wyniku iwconfig:
Kod:
yggdrasil:/home/esio# iwconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wlan0 RT61 Wireless ESSID:"" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Bit Rate=54 Mb/s RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Link Quality=0/100 Signal level:-121 dBm Noise level:-143 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 sit0 no wireless extensions.Tyle...
no sorki moj blad :) pomylki sie zdarzaja :)
szcerze to moj znojamy bawil sie AP na realteku i mial to zrobione dzialalo ale wieszalo czasem system :( po rozmowie ze mna postanowil przejsc na atheros'a i nierzaluje ja tez mam siec wlan i jako serwer reobi komp i karty na atherosie :) jak pisalem mam jeszcze 2 wolne karty takrze jestem ci w stanie naprawde tano odsprzedac jedna za okolo 30 zł (placilem za nie okolo 50 na allegro) a naprawde sa łatwiejsze w konfiguracji (pomoc i wszelkie skrypty mam na kompie :) ) przesli ci na maila i bedziesz mial swiety spokuj :)
ale decyzja nalezy do ciebie :)