Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, pierwszy raz na forum.
Za poleceniem innych osób skłoniłem się do postawienia serwera dla sieci (w tej chwili 8 użytkowników - max. osiągnie 40-50kompów) na debianie 4.0 etch.
Sieć będzie siecią radiową. Sprzęt oprócz serwera już jest.
Teraz zastanawiam się nad kompem na serwer. Czy dell oparty na xenonie 2,4+512MB ram, zintegrowana grafa,dźwięk i sieciówka zapakowany w fabryczną obudowę z wentylowaną całą tylną ścianą to dobry pomysł ?
Co do debiana to proszę o rady czego będę potrzebował do zarządzania użytkownikami i pasmem :
- dymiczny podział łącza ( w zależności od obiciążenia)
- mozliwość cięcia p2p w określonych godzinach
- proxy dla przyśpieszenia działania www
- możliwość wysyłania informacji do użytkowników (np. dot. wpłat)
- fajnie by było gdybym mógł wystawiać faktury (ale nie chcę lms'a - szukam czegoś mniej skomplikowanego)
P.S. czy na proxy powinien być oddzielny serwer ??
Witam, pierwszy raz na forum.
Za poleceniem innych osób skłoniłem się do postawienia serwera dla sieci (w tej chwili 8 użytkowników - max. osiągnie 40-50kompów) na debianie 4.0 etch.
Sieć będzie siecią radiową. Sprzęt oprócz serwera już jest.
Teraz zastanawiam się nad kompem na serwer. Czy dell oparty na xenonie 2,4+512MB ram, zintegrowana grafa,dźwięk i sieciówka zapakowany w fabryczną obudowę z wentylowaną całą tylną ścianą to dobry pomysł ?
Co do debiana to proszę o rady czego będę potrzebował do zarządzania użytkownikami i pasmem :
- dymiczny podział łącza ( w zależności od obiciążenia)
- mozliwość cięcia p2p w określonych godzinach
- proxy dla przyśpieszenia działania www
- możliwość wysyłania informacji do użytkowników (np. dot. wpłat)
- fajnie by było gdybym mógł wystawiać faktury (ale nie chcę lms'a - szukam czegoś mniej skomplikowanego)
P.S. czy na proxy powinien być oddzielny serwer ??
Dałbym więcej pamięci, wówczas proxy będzie wydajniejsze. minimum 1 GB. A reszta ok. a nawet myślę że procek jest ciut na wyrost;)
witam moj serwer bez squida (bo mi niepotrzebny ;) ) pracuje na celeronie 1,7 ghz 512 ram i daje rade :) a z reszta co chcesz zrobic mysle ze ze"dell oparty na xenonie 2,4+512MB ram" to naprawde dobry pomysl :)
a co do zarzadzania siecia slyszalem a niertestowalem dobra jest cos takiego :
http://sourceforge.net/projects/hellousers/
http://hellousers.glt.pl/
morze ktos mial z tym cos do czynienia i sie wypowie :)