Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem z debianem na moim kompie, niewiem czemu ale zawsze gdy staram się korzystać z netu mam bardzo długi czas oczekiwania. W Kadu dopiero po przeskanowaniu kilku portów coś się dzieje i łaczy się. Firexox przez ok 10s wyświetla "Looking up" zanim połączy i to na dodatek prawie za każdym razem kiedy wchodzę na nowa stronę, ale już w czasie przeglądania tej strony (linki) nie. Muli też apta i ftp. Wiem że to nie wina sieci bo na routującym kompie działa idealnie i na moim laptopie też. Co dziwniejsze configi sieciówki są prawie identyczne jak w lapku. Poinstalowałem fasterfoxa, ręcznie przyśpieszałem firefoxa, DNS-y sa dodane do resolv.conf i jako dodatkowe wpisy w intefaces. Nie uniemożliwia to pracy ale ja bardzo utrudnia. Proszę o jakies sugestie.
1. Spróbuj podmienić sieciówkę
2. Masz podniesiony interfejs lo?
3. Zmień kolejność serwerów w /etc/resolv.conf
4. Zrestartuj router ...
etc.
Ile ludzi tyle pomysłów ...
czyżby neostrada lub inny dialup?
edit: jeśli tak to może to pomoze -- http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=6464&highlight=altru%2A
Problem rozwiązany w połowie.
Net jest radiowy, wifi take jakich wiele na wsiach polskich. Pod windowsem ustawiłem firewalla by przekierowywał odpowiednie protokoły i porty i full działa.
Ale zaraziłem siostrę linuxem i nie za bardzo jej pasuje że net musi mi routować pod windowsem.
Problem dla mnie jest sezonowy bo w domu mieszkam tylko na wakacjach (studia).
A problematyka routowania pod linuxem jest taka że z iptables jestem do tyłu, zwykle jadę na smooth wall-u bo na stancji dzielę neta z neo na kilka kompów i jakoś wygoenie mi z dodatkowym pc. Starałem się ustawić routing za pomocą firestarter-a ale coś mu nie pasi. Nie daje się wyłączyc nawet z nawet z konsoli. Próba ustawienia czegokolwiek (porty protokoły) kończy się koniecznością ręcznego wywalenia firestartera bo nic nie da rady na necie ruszyć, apt nie może go wywalić z zatrzymać się nie da.
Adres dla ra0 jest przez dhcp, sterowniki rt2400-cvs, adresy eth0 i całej sieci są statyczne kompy się widzą. Narazie routing działa ale wolno bardzo wolno.
Distro to Debian 4.0 full updated.