Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Na wstepie pragne zaznaczyc, że jestem początkujący, więc proszę o wyrozumiałośc.
A więc mam Debiana Etch, wraz ze środowiskiem Gnome. Wszystko działało ładnie (montowanie) aż do niedawna. Niedziała automontowanie CD/DVD. Prawdopodobnie winowajcą jest K3B, które "zainstalowałem". Przeczytałem gdzieś, że wyłącza on automontowanie dla napedów optycznych w celu zwiększenia bezpieczeństwa nagraywania.
Pytania moje są następujące:
1. Czy włączenie automontowania (tak jak było poprzednio) jest dużym zagrożeniem podczas nagrywania?
2. Jeżeli nie, to w jaki sposób je włączyć.
autofs
/etc/auto.master
Code:
/media/ /etc/autofs/auto.cdrom --timeout=5 --ghost
do /etc/autofs/auto.cdrom dodalem:
Code:
cdrom -fstype=iso9660,ro :/dev/hdc
ale popacz do fstaba jak tam pisze o cdromie bo moze byc hdc lub hdb lub inne tam opisy
tylko restart i gotowe na kde nei trzeba samo sie montuje lub walnij hal
/etc/init.d/autofs restart
EDIT
http://www.wonder.pl/index.php/DebianSargeAutofs
jest tego w goglach ciut ciut w ch...........
Zrobiłem troszkę inaczej.
Opiszę, bo może kiedys komuś sie przyda :)
W gnome
W pakiecie gnome za automontowanie płyt CD/DVD i dyskietek oraz za pojawianie się ich ikonek na pulpicie :) odpowiada pakiet:
#apt-get install gnome-volume-manager
Uwaga! Instaluje on udev do obsługi urządzeń w /dev
Podczas "kombinowania" po pierwsze odinstalowałem K3B, co w niczym nie pomogło. Dalej wykonywałem różne inne czynności (grzebanie w fstab i /etc/hal/fdi/policy/preferences.fdi), ktore także nie przyniosły efektu. Dodam, że wszelkie zmiany poprzedzone były oczywiście backupami plików, ktore pozniej przywrocilem. W trakcie kilka resetów.
Na koniec zrobilem reinstalkę gnome-volume-manager, hal oraz udev:
apt-get install gnome-volume-manager --reinstall
apt-get install hal --reinstall
apt-get install udev --reinstall
po czym restarcik i wszystko smiga jak poprzednio.
Na zakończenie dopiszę, że K3B raczej jednak nie miało z tym nic wspólnego... Ponownie je zainstalowałem, i automontowanie działa.
Pozdrawiam, Grzegorz
na 99,9% reinstalka hala pomogła
A co do pierwszego pytania? Stanowi to duże zagrożenie?
Dokładnie chodzi mi o to:
- K3B stara się wyłączyć wszystkie programy, które mogą mieć wpływ na płynność nagrywania tzn. moduł KDE mediamanager, SuSEPlugger oraz automontowanie (subfs, supermount)
Płytkę już nagrywałem, i zadnych problemów nie było, więc zapewne zagrożenie tym spowodowane jest nikłe.