Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-07-21 12:50:04

gladiator - Nowy użytkownik

gladiator
Nowy użytkownik

Temperatura Debiana :)

Witam

Korzystam z Debiana od ponad 7 lat, przyzwyczaiłem się już do wygodnego apt-get i całej, moim zdaniem najlogiczniejszej struktury katalogów wśród dystrybucji. Niestety, obecnie sprzedałem komputer stacjonarny i zakupiłem laptopa. Jest to IBM X31 z rozbudowanym ramem do 1 GB. Wszystko cacy śmiga, skonfigurowałem wszystkie urządzenia. Niestety, bateria wytrzymuje niespełna godzinę czasu, procesor grzeje się jak szalony nawet przy przeglądaniu głupich stron WWW. Cały czas wyje wiatrak i wydmuchuje parzące powietrze na zewnątrz obudowy. Dla testów zainstalowałem Windowsa XP i popracowałem około 2 tygodnie. Bateria nagle zaczęła trzymać powyżej 2 godzin, wiatrak włącza się przy naprawde wielkim obciążeniu (render obraz...).

Czy o czymś nie wiem? Mam uruchomioną pod debianem cpufreq, laptop tools, poustawiane usypianie odpowiednich urządzeń. Czy to Xy zjadają tyle mocy? W końcu to osobny serwer...

Czy ktoś z Was miał podobny problem? O ile trzymanie baterii mogę sobie darować, o tyle ta temperatura martwi mnie i jednocześnie denerwuje (laptop na kolanach = poparzenie, autentycznie).

pozdro

#2  2007-07-21 20:39:46

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: Temperatura Debiana :)

A zobacz za pomocą htop   co tak go ssie.

Pozdrawiam

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

Stopka forum