Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Sprawa wyglada tak ze na serwerze dziala sobie svn w ktorym znajduje sie projekt w php. Potrzeba teraz zrobic tak by automatycznie najnowsza wersja projektu byla przerzucana do katalogu serwera www by mozna bylo ja zobaczyc przez przegladarke.
Myslalem o skrypcie shella, ktory co pewnien czas update'owal by projekt ale minusem sa te odstepy czasowe przez ktore nie zawsze bedzie przerzucona najnowsza wersja projektu.
Mozna to jakos rozwiazac ze po zatwierdzeniu nowych zmian w svn'ie wtedy projekt jest uaktualniany na serwerze www???
Jesli uzywasz jakiegos IDE jak np Zend Studio czy Eclipse to popatrz w ustawieniach bo chyba mozna ustawic zeby zapisywal projekt odrazu do repo.
Chodzi mi o jakies rozwiazanie po stronie serwera poniewaz moze byc wiele klientow svn. Jakikolwiek commit do svn'a powinien uaktualniac projekt w katalogu serwera www.
No ja niestety nie slyszalem nigdy zeby serwer sam prosil sie o commit'a i watpie zeby w jakis prosty sposob mozna bylo zrealizowac cos takiego po stronie serwera. Chociaz z drugiej strony widze cien szansy, jesli masz na cliencie serwer www albo ftp to mozesz po stronie serwera napisac sobie skrypcik ktory bedzie pobieral projekt od Ciebie i umieszczal sam na serwie, no ale to chyba nie o to chodzi :P
Najprościej będzie w cronie puścić aby co minute robił svn update.
Tu masz pełną dokumentacje do svn, miłego czytania :)
svnbook.red-bean.com/en/1.1/svn-book.pdf
Hehe dzieki za lekture na noc ;)
Najprościej będzie w cronie puścić aby co minute robił svn update.
Wlasnie tak myslalem i skrypt juz wlasciwie mam, ale zaraz po update'cie przez ta minute moga pojawic sie zmiany na svn'ie co dopiero bedzie uwzglednione za kolejna minute na serwerze www :/ Zastanawialem sie czy svn nie ma takiego mechanizmu w sobie jak powiedzmy postgresql gdzie mozna ustawic 'triggera' i w momencie inserta do bazy wywolywany jest nasz skrypt.
--------
EDIT:
Jest rozwiazanie ;) W katalogach svn projektu jest katalog hooks gdzie sa pliki z instrukcjami wykonywanymi np. przed i po commicie. Jeszcze nie rozgryzlem jak to uzyc by mi chodzilo, ale wg. dokumentacji to dziala i jest mozliwe rozwianie problemu w dokladnie taki sposob jaki bym chcial ;)
Skorzystaj z tego, podobno nieźle działą, też będe wkrótce to robił.
http://wiki.dreamhost.com/Svn#Using_Subversion_for_ … t_checkout.29
Dzieki kamikaze za linka, ja znalazlem tez inne rozwiazanie i po dodaniu paru rzeczy skrypt wyglada tak:
#!/bin/sh # zmienne srodowiskowe export PATH=/usr/local/bin:/bin:/usr/bin REPOS="$1" REV="$2" # katalog z projektem KATALOG="test" # przejscie do korzenia www cd /home/adam/public_html/testsvn # kasuj stara wersje rm -rf $KATALOG # wyeksportuj projekt z svn svn export file://$REPOS/ $KATALOG # prawa dla projektu chmod o+rX -R $KATALOG echo $REV > $KATALOG/ver
wazne by plik nazywal sie post-commit (inaczej mi nie dzialalo ;)
Do pliku $KATALOG/ver zapisuje wersje rewizji ktory uzywa inny skrypt uruchamiany w cronie by generowal mi dokumentacje w phpdocumentorze co 4 godziny :)
Strony: 1