Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-04-24 17:15:12

ukasz - Użytkownik

ukasz
Użytkownik

hfsc. nie do konca rozumiem

witam

czytalem technical overwiew na http://www.cs.cmu.edu/~hzhang/HFSC/ i mam pare pytan bo nie rozumiem do konca mechanizmy hfsc.

moim glownym celem jest to aby oddzielic ruch routera od ruchu ludzikow. chcialbym aby uslugi dziajace na routerze dostawaly pasmo na samym koncu dopiero wtedy jak userzy nie sciagaja/uzywaja lacza. wiec dzrewko powinno wygladac nastepujaco:

Kod:

glowna klasa
                     /                    
             ruch routera        klasa dla userow
                                       /         |          
                                user1      user2      user3

teraz mam problem bo nie wiem gdzie umiescic kolejke ktora bedzie uzywana do gierek itp. generalnie dla ruchu wymagajacego najmniejszych opoznien.  ta kolejka ma dostawac gwarantowane pasmo zawsze, obojetnie co kto ile sciaga.
i teraz mam zamotke bo nie wiem czy priorytety sa po to aby tc wiedzialo w jakiej kolejnosci leciec po filtrach czy prio odpowiada za priorytety ale pod jakim warunkiem ?

bardzo prosze o wytlumaczenie mi tego. a jesli macie jakies przyklady to bede bardzo wdzieczny.

http://wiblo.pl/wilk/userbars/debian_user_black.png

#2  2007-04-24 19:49:58

zlyZwierz - Moderator

zlyZwierz
Moderator
Serwis

Re: hfsc. nie do konca rozumiem

Prio przy tc filter , odpowiada za kolejność przeszukiwania filtrów.
W HFSC nie ma czegoś takiego jak prio.
W zamian za to możesz zagwarantować opóźnienie dla ruchu opuszczającego kolejkę.

#3  2007-04-25 21:31:36

ukasz - Użytkownik

ukasz
Użytkownik

no ok gwarantuje sie poprzez rt. ale nie wiem co znaczy sc. chce osiagnac cos takiego:
torrenty sciagaja sie z maksymalna predkoscia jaka okreslilem w ich klasie. (ruch routera rozdzielony na 3 podklasy www ftp torrent) ktos sie loguje na ftp i zaczya cos wzucac. chcialbym aby predkosc sciagania dla torrentow spadla do gwarantowanej predkosci a reszta poszla dla ftp ( pod warunkiem ze  user jakis nie sciaga, jesli sciaga to ftp dostaje gwarantowane i torrenty tez ale reszta idzie dla usera) za cholery nie wiem jak to zrobic

http://wiblo.pl/wilk/userbars/debian_user_black.png

#4  2007-07-16 11:03:11

Robot_ - Członek DUG

Robot_
Członek DUG

W zamian za to możesz zagwarantować opóźnienie dla ruchu opuszczającego kolejkę.

Witam podepnę się pod temat.
Jak zagwarantować opóźnienie dla pakietu?
Ma ktoś jakiegoś szczegółowego manuala do hfsc? w sieci prawie wszystkie strony na które trafiłem zawierają te same i szczątkowe informacje.

Pozdrawiam

--------Edit-------------
Dobra już wiem :)
odpowiada za to parametr dmax.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem

#5  2007-07-17 08:05:40

Nickleodeon - Członek DUG

Nickleodeon
Członek DUG

...Ma ktoś jakiegoś szczegółowego manuala do hfsc? w sieci prawie wszystkie strony na które trafiłem zawierają te same i szczątkowe informacje...

Podpisuję się pod prośbą kolegi - może jakieś odnośniki lub jakieś opisane przykłady...

#6  2007-07-17 08:23:19

Robot_ - Członek DUG

Robot_
Członek DUG

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem

Stopka forum