Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Otóż działo się tak wczoraj skompilowałem wywaliłem kdm i fluksa w celu instalacji fluxboksa 1.0rc3 lecz mimo wszelkich moich zmagań nie potrafiłem zmusić go do współpracy z iksami. Wkurzyłem się i zainstalowałem kdm i fluksa z repo po czym wykonałem dist-upgrade po którym to fluxbox zaktualizował się już do wyżej wymienionej przezemnie wersji 1.0rc3.
Oczywiście popodmieniałem pliki konfiguracyjne na swoje po restarcie dodały sie do nich nowe zmienne których to w wersji 9.4 nie było.
A teraz problem: Od czasu do czasu coś mi fiksuje z myszą/pulpitem gdy kliknę PPM na pulpit otwiera się moje zdefiniowane menu, gdy kliknę jeszcze raz PPM na tym samym pulpicie(podczas gdy w/w menu jest na pulpicie) może to być nawet za kilka minut następuje wylogowanie z fluxboksa do kdm. Sytuacja ta nie pojawia się zawsze(raczej częściej niż żadziej) i jest nieco denerwującą dlatego tez proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.
Poniżej podaje wycinek Xorga i konfiguracje keysów
#Mysza działa na USB, na PS/2 działała na tym samym protokole. Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "ImPS/2" Option "Emulate3Buttons" "true" EndSection
!mouse actions added by fluxbox-update_configs OnDesktop Mouse1 :hideMenus OnDesktop Mouse2 :workspaceMenu OnDesktop Mouse3 :rootMenu OnDesktop Mouse4 :nextWorkspace OnDesktop Mouse5 :prevWorkspace # Powyższe próbowałem zakomentować lecz po restarcie znów sie # dopisuja. Jak da rade usunąć to też bym prosił. Mod1 Tab :NextWindow Mod1 Shift Tab :PrevWindow Mod1 F1 :Workspace 1 Mod1 F2 :Workspace 2 Mod1 F3 :Workspace 3 Mod1 F4 :Workspace 4 Mod1 F5 :Workspace 5 Mod1 F6 :Workspace 6 Mod1 F7 :Workspace 7 Mod1 F8 :Workspace 8 Mod1 F9 :Workspace 9 Mod1 F10 :Workspace 10 Mod1 F11 :Workspace 11 Mod1 F12 :Workspace 12 Mod1 q :NextWorkspace Mod1 Shift q :PrevWorkspace Mod4 d :ShowDesktop Mod1 w :Close
Oczywiście popodmieniałem pliki konfiguracyjne na swoje po restarcie dodały sie do nich nowe zmienne których to w wersji 9.4 nie było.
właśnie to może być problemem, od wersji 1.0rc3 sporo się zmieniło w konfigu (zwłaszcza jak przechodzisz z archaicznej wersji 0.9.4)
lepiej usuń stary konfig i ustaw wszystko od zera
Temat niepotrzebny, winowajcją był nasz wszędobylski przyjacieł kurz który to zrolował się na wałku od rolki... Po usunieciu syfu da się nawet pracować(a już myślałem że będe mieć racjonalny powód do wymiany gryzonia :/).
Ahzag mimo wszystko dzięki... nad konfigami pewnie i tak posiedzę bo faktycznie duzo się zmieniło skoro po upgradzie wystepują takie anomalia.
A i jeszcze jedno mam pytanie dotyczące fluksa... na czym polega grupowanie okien wersji 1.0rc3 w pliku init zauważyłem odniesienie do pliku groups więc taki tez utworzyłem chciąc uzyskać taki efekt, aby pewne programy mogły być zgrupowane w jednym oknie. Za chiny jednak nie mogę uzyskac jakiegokolwiek efektu grupowania poza ręcznym nakładaniem belki na belkę. Jest możliwe uzyskanie takiego (lub podobnego)efektu jak z wersji 1.11?
EDIT: To jednak nie był kurz... A ja głupi wydałem ponad 7 dych na nowego gryzonia, bo mi znowu fluxbox świrował, z aktualnym konfigiem jest w miarę potestuje się parę dni to się zobaczy :).
Strony: 1