Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-04-23 19:48:11

V@M VampirE - Użytkownik

V@M VampirE
Użytkownik

IBM T21, problemy z X-ami. <SOLVED>

Zainstalowałem Debiana 4.0 na ibm T20, w sumie wszystko ładnie ruszyło. Ale podczas ustawiania karty graficznej [ S3 savage IX-MV] nie ładowało do końca 3D [błąd o braku uprawnień drm dla karty graficznej]. Problemem były modóły kernela, skompilowane przy pomocy innej wersji kompilatora. Przekompilowałem kernela, jako że to nie 1 raz linux na tym laptopie więc kierowałem się doświadczeniami z wcześniejszych kompilacji. Wkompilowałem agpgart, intel-agp, wszystkie stery za wyjątkiem dźwięku [czasami po wkompilowaniu kończylo się kernel panic] i usb. Całośc ładuje się poprawnie 0 problemów, logi xorga jedyne odchyłki jakie mają to:

"drmOpenByBusid: drmGetBusid reports pci:0000:01:00.0
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x22
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x23
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x24
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x25
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x26
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x27
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x28
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x29
(II) AIGLX: Loaded and initialized /usr/lib/dri/savage_dri.so
(II) GLX: Initialized DRI GL provider for screen 0"

I tu zaczyna się problem, mimo że wszystko jest ok to prawie zawsze jak uruchamiam komputer, ładuje się wszystko normalnie. Ale kiedy wklepię startx to ładuje według logu wszystko jak trzeba, ale ekran pozostaje czarny. W rogu ekranu widnieje tylko znak dolnej spacji "_"[nie mruga].
A komp nie reaguje na nic, klawiatóra wisi, przycisku reboot niema, więc tylko przytrzymanie power pozostaje. Przy następnym uruchomieniu startuje bez problemów tryb graficzny. Tak jak i po poleceniu reboot. Zwiesza się tylko kiedy kompa odłączy sie od zasilania na chwilę, lub dwie.
Niewiem czy to nie problem runleveli, na którym debian powinien normalnie sie odpalać? Z innymi dystrybucjami typu Slack, KateOS działa normalnie. Pierwszy raz dopadło mnie na debianie, boję sie o dysk, może stary ale żywy :]

Czekam na rady.

Maksymalizacja efektów przez cierpliwe uczenie sie to chyba właściwa droga.

#2  2007-04-24 01:25:10

V@M VampirE - Użytkownik

V@M VampirE
Użytkownik

Re: IBM T21, problemy z X-ami. <SOLVED>

No więc, chyba sam sobie odpowiem, ale będzie dla innych.
Problemem jest nie nic innego jak xorg 7.1, dłąd dotyczący aiglx powoduje że karta się wiesza. System tak naprawdę działa, ale niczego nie wyświetla. Zmiany terminala też nie widać do savage wisi. Pomęczyłem slacka na zapasowym dysku instalując xorga 6.9 i 7.1. 7 jest właśnie niedopracowany bo na 6 działa, h****o bo nie bawiłam sie ale działa.

Prosil bym o radę czy i jak mogę wpakowac do etch-a xorga 6.x tak by nie rozwalić już gotowego systemu.

Tymczasową solucją dla tych co nielubią 3D jest zachaszowanie GLX w xorg.conf. Wklepując opcję "NoAccel" z "man  savage" traci sie bardzo wydajność, a przez pozbycie sie GLX-a 2D dalej działa wspaniale.

Narazie pozostawiam temat otwarty, bo może niedługo najnowszy xorg wejdzie jako stabilna paczka i może zadziała. 

Swoją drogą po kiego wywalili z Xfree, na starych kartach fajnie działało.

#3  2007-07-16 11:21:30

V@M VampirE - Użytkownik

V@M VampirE
Użytkownik

Re: IBM T21, problemy z X-ami. <SOLVED>

Rozwiązanie problemu u mnie wyglądalo tak:
Ustawiłem ładowanie modułów agpgart, intel-agp, savage, drm.
xorg.conf wygląda tak: (reszta standardowo to frgmęt dla karty)

Kod:

Section "Device"
    Identifier    "savage"
    Driver        "savage"
    Option        "BusType"    "PCI"
    Option        "DmaMode"    "None"
    BusID        "PCI:1:0:0"
        Option   "UseBIOS"     "false"
        Option   "SWCursor"    "true"
EndSection

Głębia kolorów musi być ustawiona na 16, niestety karta nie wyrobi z 24.
glxgears odpalaja, akceleracja działa i quake III, UT99 rusza nie na full ale grac sie da :]

Stopka forum