Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Był i znikł nagle. Dzisiaj z głośników dobiega cisza. Ktoś wie co może być przyczyną tego dziwnego zjawiska i jak dźwięk w Debianie "odzyskać"?
Karta to SB 128 PCI a chip na niej to Card: Ensoniq AudioPCI ││ Chip: SigmaTel STAC9721,23
jaki serwer dźwięku? oss, alsa, arts?
pokaż wynik
lsmod | grep snd
jaki serwer dźwięku? oss, alsa, arts?
pokaż wynikKod:
lsmod | grep snd
Domyślna wtyczka wejścia to ALSA, a wyjście ustawione jest na autodetect. Nic przeze mnie nie było osobiście zmieniane w ustawieniach tegoż...
snd_ens1371 23904 2 gameport 14920 1 snd_ens1371 snd_seq_dummy 4164 0 snd_seq_oss 29120 0 snd_seq_midi 8544 0 snd_seq_midi_event 7488 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi snd_seq 46224 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event snd_rawmidi 23200 2 snd_ens1371,snd_seq_midi snd_seq_device 8140 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq,snd_rawmidi snd_ac97_codec 83360 1 snd_ens1371 snd_ac97_bus 2688 1 snd_ac97_codec snd_pcm_oss 39200 1 snd_mixer_oss 15552 1 snd_pcm_oss snd_pcm 68996 3 snd_ens1371,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss snd_timer 21316 2 snd_seq,snd_pcm snd 47524 12 snd_ens1371,snd_seq_oss,snd_seq,snd_rawmidi,snd_seq_device,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer soundcore 9568 2 snd snd_page_alloc 9928 1 snd_pcm
a może prymityw - wtyczka, kabelek....
a może prymityw - wtyczka, kabelek....
Nie prymityw niestety. Dźwięk w Windowsie jest. No cóż, poszperam po sieci za problemem jeszcze. Jak nic nie pomoże to reinstalka. Gosh, czy linux kiedykolwiek będzie userfriendly na poziomie zbliżonym chociażby do dzieła Billa ;)
może przypadkiem ściszyłeś w mikserze lub wyłączyłeć kanał PCM
wyłączyłeć kanał PCM
skoro jesteśmy już przy PCM :) jak ustawić, żeby domyślnie uruchomiony kmix miał za "głowny" (tj. taki, który reguluję pojedynczym klikiem na ikonkę bez otwierania całego miksera) PCM?
może przypadkiem ściszyłeś w mikserze lub wyłączyłeć kanał PCM
No niestety nie. Błąd siedzi głębiej zdecydowanie- Totem (bodajże) przy próbie odtworzenia pliku multimedialnego wyłącza się...
Totem (bodajże) przy próbie odtworzenia pliku multimedialnego wyłącza się...
wypluwa jakiś błąd w konsoli?
Totem (bodajże) przy próbie odtworzenia pliku multimedialnego wyłącza się...
wypluwa jakiś błąd w konsoli?
(totem:3170): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager: Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed. ** (totem:3170): WARNING **: Failed to connect to the session bus: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken. Creating link /root/.kde/socket-hostXXXXXXXXX. can't create mcop directory
czy Ty przypadkiem nie próbujesz tego totema jako root odpalić?
czy Ty przypadkiem nie próbujesz tego totema jako root odpalić?
No tak- z przyzwyczajenia pierwszę co wklpeuje w konsoli to "su"
Na zwykłym userze jest taki komunikat
Creating link /home/mirek/.kde/socket-hostGlo333userq20bq2376. can't create mcop directory
Poza tym miałem teraz dźwięk w Rhythmbox music player na cześci stacji radiowych jak teraz odkrylem. Dźwieku nie mam w plikach multimedialnych- czy to mp3, pliki video, czy youtube.
Popstrykaj w kmixerze kanały. Też mi zniknal dzwiek i okazalo sie ze jakas aplikacja mi niektore kanaly powylaczala.
Popstrykaj w kmixerze kanały. Też mi zniknal dzwiek i okazalo sie ze jakas aplikacja mi niektore kanaly powylaczala.
Pstrykałem, czarowałem już wcześniej...
I nadal to samo...
Zainstalowałem Amaroka. W nim jest dźwięk a czasem nie ma...
Sypie błędami- coś związane z xine...
ERROR: Communication problem with knotify, it probably crashed. KCrash: Application 'knotify' crashing... Could not find 'drkonqi' executable. KCrash cannot reach kdeinit, launching directly. ALSA lib pcm_dmix.c:864:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
Dokonałem pełnej aktualizacji systemu. Nie wiem co dźwięk miał z tym wspólnego, ale teraz wszystko działa. Trzeba sobie jakoś radzić;)
No dobra- ma dźwięk w plikach multimedialnych, jednak nie mam go w przeglądarkach internetowych podczas oglądania filmkków choćby na takim youtube. W czym problem teraz?
zapewne przeglądarki korzystają z oss, zainstaluj pakiet alsa-oss -- czasem tylko to wystarczy, aby poprawnie działało, jeśli nie uruchamiaj przeglądarkę wpisując
aoss przeglądarka
Strony: 1