Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hejka
dołożylem nowe dyski do serwera (na tych dyskach wcześniej był system plików ntfs), usunąłem go za pomocą CFDISKA a potem utworzyłem na nim system plików EXT3 (mkfs.ext3 -c /dev/hdb1)
I co mam dziwnego:
podczas listowania dysków:
fdisk -l
mam następujący objaw:
/dev/hdb1 1 32422 245110288+ 7 HPFS/NTFS
pokazuje dalej jakby był system NTFS, a jak podmontowuje go to montuje się jako ext3 i podczas wykonania komendy mount:
/dev/hdb1 on /mnt/dysk type ext3 (rw)
czy fdisk -l przekłamuje czy czegoś nie zrobiłem jeszcze ??
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=19&t=59&id=1738
Fajna zabawka dokładńie robi formaty
wszystko spoko tylko ja potrzebuje korzystać z narzędzia zdalnie a po drugie nie jest to rozwiązanie mojego problemu :( bo tak niby wszystko działa tylko martwi mnie to jak pokazuje tą partycje polecenie: fdisk -l
ale dzieki za propozycję :)
pozdrawiam
nie zmieniłeś typu partycji :)
fdisk /dev/hdb
klawisz t
klawisz 1
klawisz l pokaże listę wszystkich używanych typów partycji, ale ciebie interesuje $83
w drugą stronę nie działało by to w ogóle - shit w ogóle by nie przyjął do wiadomości istnienia systemu plików ntfs założonego na partycji typu $83, a pod linem wszystko działa bez większych zgrzytów
hello
wlasnie w tym problem ze zmienilem typ, robilem to kilka razy :) ale dzieki za info - moze jest jakieś przekłamanie bo na innych dyskach mi się tak nie dzieje ...