Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Jądro 2.6.18.4-686 – standardowa instalacja testing netinst
Zainstalowałem stery do nvidia w następujący sposób:
1.apt-get install module-assistant 2.deb http://ftp.us.debian.org/debian/ unstable main non-free contrib 3.apt-get update 4.m-a prepare 5.m-a auto-install nvidia 6.apt-get install nvidia-glx 7.#deb http://ftp.us.debian.org/debian/ unstable main non-free contrib 8.apt-get update
bo inaczej sterowniki kłóciły się z moim jądrem.
Efekt jest taki, że środowisko graficzne działa z pełną akceleracją, ale konsole tekstowe (od F1 do F6) się nie uruchamiają – prawdopodobnie mają za wysoką rozdzielczość lub odświeżanie.
Jak temu zaradzić?
Z góry dziękuje za pomoc
Spróbuj w konfiguracji bootloadera w linii kernela dopisać:
vga=791
Hmmm, a jakie masz wpisy w grub'ie?
Ja chcialem sie dowiedziec czy mozna odpalic konsole w rozdzielczosci 1280x800, mam GF Go 7600 i jade na sterach z nvidia.com. Jak ktos wie jak to wpisac w grub'a to bylo by milo jak by sie podzielil wiedza :)
Jak ktos wie jak to wpisac w grub'a to bylo by milo jak by sie podzielil wiedza :)
http://pl.docs.pld-linux.org/bootloader_wstep.html
ostatni punkt
Jak ktos wie jak to wpisac w grub'a to bylo by milo jak by sie podzielil wiedza :)
http://pl.docs.pld-linux.org/bootloader_wstep.html
ostatni punkt
Czytalem to zanim napisalem na forum :P Ale tam nic nie pisza o rozdzialce 1280x800 :/ Chce wiedziec czy jest jakis magiczny sposob zeby odpalic w takiej rozdzialce konsole, czy to w ogole mozliwe :)
Zamiast wskazywać konkretny tryb możemy opcji vga możemy przypisać wartość ask, dzięki temu jądro pozwoli wyświetlić listę trybów i wybrać jeden z nich. Więcej o buforze ramki dowiemy się z dokumentacji kernela, jeśli zainstalowaliśmy pakiet z dokumentacją jądra to znajdziemy ją w katalogu /usr/src/linux/Documentation/fb.
to też przeczytałeś? wg mnie nie ma lepszego sposobu, aby się przekonać
Przejzalem tylko pobieznie bo nie widzialem nic zatytulowanego nvidia lub gf wiec nie wdawalem sie tam w szczegoly. Ale widzialem tam cos takiego:
video=intel810; xres=800; yres=600;
tyle tylko ze to dla intela i nie wiem czy to w ogole u mnie zadziala, a boje sie tak na cepa wpisywac cos w grub'a bo nie wiem co moze sie stac jak cos wpisze czego nie bedzie w stanie obsluzyc poprawnie moja karta :/
Edit:
Zapomnialem dodac ze sam kompilowalem jajko w ver.2.6.20.7.
Gdzie potrzeba wpisać te parametry?
np. vga=ask lub na stale np. vga=771
Jeśli mam kernel własny kompilowany bez FrameBuffera, i zainstalowane sterowniki od Nvidii z nvidia.pl to moge dopisac vga=791 w grubie i bede miec ladne konsole ?
Jeśli mam kernel własny kompilowany bez FrameBuffera, i zainstalowane sterowniki od Nvidii z nvidia.pl to moge dopisac vga=791 w grubie i bede miec ladne konsole ?
Ja tak wlasnie mam i vga=791 nic u mnie nie zmienia :] A to co mam to raczej nie jest 1024x768 :]
Z reszta ja chcialbym miec w konsoli taka sama rozdzialke jak w X'ach czyli 1280x800 ale nie mam zielonego jak to wpisac :>
Ja polecam poczytać o patch'u na kernel vesafb-ng .
Aby używać driverów Nvidii w kernelu nie może być wkompilowany fBufor
Dziękuje za pomoc. Zmiana rozdzielczości konsoli działa.
Ale mój problem pozostaje.
Zrobiłem instalację na innym komputerze (laptop) 1280x800 - xorg oraz vga=792 na konsoli.
Instalacja :
a) system podstawowy
b) apt-get install xorg
c) po komendzie startx - X'y sie odpalają w 1280x800
d) po komendzie exit w X'ach robi się czarny ekran i zadna konsola juz nie działa - nie widać ich
e) dodam ze juz po odpaleniu X - żaden F1 - F5 - nie dziala i powoduje czarny ekran
Ja mam troche inaczej przy poleceniu dpkg-reconfigure xserver-xorg w dalszych pytaniach zanaczam frambufera a w grubie mam tak
defoptions=quiet splash vga=795
i wsio
a ja tam nic nie mam w grubie. Uzywam laty vesafb-tng i wszystko pieknie smiga