Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-06-17 18:06:57

ponury_kostek - Użytkownik

ponury_kostek
Użytkownik
Serwis

Szukam firewall'a

Chodzi o to ze mam kolege ktory chcial by sie przesiasc na Linux'a ale...
No wlasnie ale uzywa ISA i twierdzi ze na Linux'ie nie ma nic tak dobrego.
Mowi ze ISA zaglada nawet w pakiety i na tej podstawie moze je filtrowac :)
No ogolnie strasznie go chwali :)
Wiec czy jest cos co jest rownie dobre albo lepsze na Linux'a?

PS.: Nie znam sie na firewall'ach i terminologii z nimi zwiazanej :) wiec prosze o jakies w miare zrozumiale opisy :)

#2  2007-06-17 18:32:04

Ryszard - Piwo DUG

Ryszard
Piwo DUG

#3  2007-06-17 18:49:43

ponury_kostek
Użytkownik
Serwis

Re: Szukam firewall'a

Super juz pod pierwszym linkiem znalazlem mnustwo informacji :D
No i co z tego jak nie wiem o co tam biega bo sie na tym kompletnie nie znam :] Widze ze musze dosadniej okreslic moj poziom wiedzy o firewall'ach i zwiazanych z nimi sprawami w skali od 0 do 10 to bedzie jakies -1 :]
Czy jest ktos kto moglby mi napisac dlacego cos jest dobre a dlaczego cos jest zle i dlaczego, jakie ma mozliwosci a jakich nie ma itd. ?

#4  2007-06-17 21:32:24

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

ponury_kostek - na sam poczatek muisz odpowedziec sobie na pytanie co ten firewall ma dokladnie robic, przed czym nas chronic itp....

Pozatym przydalo by sie przestawic na myslenie "linuxowe" w tym systemie raczej nie ma wirusow i problemow z nimizwiazanych.... bo podejzewam ze tego sie obaiasz....

#5  2007-06-18 09:05:10

ponury_kostek
Użytkownik
Serwis

Pozatym przydalo by sie przestawic na myslenie "linuxowe" w tym systemie raczej nie ma wirusow i problemow z nimizwiazanych.... bo podejzewam ze tego sie obaiasz....

Aj no nie sluchasz (czytasz) :P Ja sie nie boje wirusow, wiem ze na Linux'a ich praktycznie nie ma, ale tu chodzi o mojego kolege, on chce znalezc jakiegos dobrego FW zeby sie przerzucic na Linux'a, ja tam nie potrzebuje FW no ale jak juz sie czegos dowiem to raczej skorzystam jakos z tej wiedzy :)

#6  2007-06-18 09:31:25

adam05 - Adamin

adam05
Adamin
Serwis

Aj no nie sluchasz (czytasz) :P Ja sie nie boje wirusow, wiem ze na Linux'a ich praktycznie nie ma, ale tu chodzi o mojego kolege, on chce znalezc jakiegos dobrego FW zeby sie przerzucic na Linux'a, ja tam nie potrzebuje FW no ale jak juz sie czegos dowiem to raczej skorzystam jakos z tej wiedzy :)

Nie możemy Tobie wkleić tak poprostu regułek, bo pewnie nie będą działać.
Nie wiadomo jak się kolega łaczy z siecią,na jakim interfejsie, czego oczekuje, co chce mieć zablokowane, a co otwarte.

Jedyne co mogę poradzić na dobrego (super dobrego) firewalla to coś takiego:

Kod:

iptables -P OUTPUT DROP
iptables -P INPUT DROP
iptables -P FORWARD DROP

normalnie , żadne badziewie nie przejdzie :D
Pozdrawiam

Wszedzie dobrze, ale w 127.0.0.1 najlepiej...

#7  2007-06-18 10:31:52

ilin - Palacz

ilin
Palacz

BiExi Miała na myśli raczej twego kolegę.
A co do wiedzy to wszystkim się przyda.

Pozdrawiam

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

Stopka forum