Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czesc,
mam na dysku *.iso systemu operacyjnego, chce go zainstalowac na VMWare, i pasowalo by mi go bez wypalania na dvd (bo nie mam recrodera :() zamontowac do /dev/cdrom tak zeby system widzial dvd w napedzie z systemem :) - jest to mozliwe?
pozdrawiam,
C.
Ps: Deb 4.0 stable.
Czesc,
mam na dysku *.iso systemu operacyjnego, chce go zainstalowac na VMWare, i pasowalo by mi go bez wypalania na dvd (bo nie mam recrodera :() zamontowac do /dev/cdrom tak zeby system widzial dvd w napedzie z systemem :) - jest to mozliwe?
pozdrawiam,
C.
Ps: Deb 4.0 stable.
Powinieneś do pliku np. debian.vmx wstawić coś takiego:
ide1:0.present = "TRUE"
ide1:0.fileName = "debian.iso"
ide1:0.deviceType = "cdrom-image"
Jeśli na przygotowanym obrazie przeznaczonym do instalacji systemu nie będzie MBR, to w drugiej kolejności vmware będzie szukał sektora rozruchowego na drugim urządzeniu, czyli ide1:0
Też potrzebuje żeby zamontować iso jako Virtual CD najlepiej za każdym startem debiana dodałem do fstab
/home/user/ISO/w8.iso /media/fake0 iso9660 ro,user,loop 0 0
To oczywiście montuje iso pod /media/fake0 mam pliki wszystko ładnie można kopiować i takie tam, ale to nie nie daje witualnego cd-romu, czyli np przez gre w wine nie jest rozpoznawane. Da sie jakoś zamontować iso żeby emulowało cd-rom?
Da sie jakoś zamontować iso żeby emulowało cd-rom?
jezeli chcesz miec goly dostep do danych na takim "cd" to wskazujesz zamiast /dev/cdrom plik iso (nie jest to pelna emulacja - jest to zwykly plik a nie urzadzenie ale jego zawartosc jest dokladnie taka sama jak uzadzenia)
Zeby wine rozpoznawało grę z takiego cdromu trzeba zrobić dowiązanie do virtualnego systemu plików wine /home/uswr/.wine/dosdevices/litera:
Pozdrawiam
Tak już próbowałem nie rozpoznaje, widocznie musze wkładać cd za każdym razem
Ostatnio też miałem z tym problem.Ale pokombinowałem coś w tych ustawieniach w zakładce dyski w winecfg już nie pamietam dokladnie ale chyba ten katalog trzeba bylo osobno dodawac a nie za pomocą autodetectu i działa.
Pozdrawiam
Tak właśnie dodałem
/media/fake0 Typ: CD-ROM
Gra żeby sie uruchomić musi zobaczyć że jest włożona CD o pewnej nazwie (etykiecie w wine) nie sprawdza jakie sa na niej pliki, a niestety plik iso zamontowany nie jest cd-romem nie pokazuje etykiety cd. Nawet próbowałem wpisywać Etykiete ręcznie ale coś sie nie zapisuje w wine.
EDIT
Ale głupi jestem zrobiłem zwykły folder utworzyłem w nim plik .windows-label z nazwą etykiety CD-romu. Podpiełem potem ten folder pod wine, zaznaczyłem ze to cd-rom i gra ruszyła :P