Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
jak to włączyć w kernelu architektury 64 ??
Standartowo dla architektury 32 bitowej ścieżka jest taka:
Processor type and features --->
High Memory Support (4GB) --->
i tu się ustawia
W kernelu który kompiluję dla architektury 64 bitowej nie ma tej opcji, no i system czyta mi tylko 800 MB Ramu.
Może jest jakiś inny myk ? :)
architektura x86-64 obsluguje natywnie 48 (aktualnie 40) bitowa przestrzen adresowa wiec wydaje sie ze zadne sztuczki nie powinny byc potrzebne :-/
bercik - ja rozumieć :)
tylko to nie jest sztuczka, to jest opcja która powinna być w odpowiedniej gałęzi jądra, a jej nie ma. Po drugie Bios wykazuje mi 1024 ramu - system tylko 800.
A na czym masz ten system zainstalowany?
Ja na lapciaku mam kartę grafiki która korzysta z pamięci systemowe. Na niektórych desktopach też jest możliwość przeznaczenia części pamięci na kartę grafiki.
Może coś innego wbiło Ci się w pamięć??
pozdrawiam
Ja na lapciaku mam kartę grafiki która korzysta z pamięci systemowe. Na niektórych desktopach też jest możliwość przeznaczenia części pamięci na kartę grafiki
Tak, spotkałem sie już z czymś takim na kompie kumpla PC (a64 X2) gdzie ma 1 GB ramu i karta graficzna mu częśc zabiera zostawiając "tylko" 800 z groszmi.
z tą pamięcią "ukradzioną" dla grafiki to się zgodzę.
to ma być nowy serwer DUG'a - już to pisałem:
[Pon 6:07] Bodzio: jak poniedziałek to może zaraz duga wyłączę - trzeba sprzęt zmienić na nowy :)
[Pon 6:11] Bodzio: procesor: AMD Athlon 64 3200+ Socket AM2
[Pon 6:12] Bodzio: płyta: K9AGM2
[Pon 6:13] Bodzio: RAM: 1 GB
[Pon 6:13] Bodzio: pytanie - czy mi system wstanie ? :)
[Pon 6:18] Bodzio: chipset 690G
[Pon 6:19] Bodzio: AMD 690G
ale nadal nikt mi nie powiedział gdzie siedzi rozszerzona pamięć w konfiguratorze jajca ??
a spróbuj np. wyłączyć "Generic IEEE 802.11 Networking Stack" w sekcji "Networking" - u mnie za cholerę się nie da, moge tylko moduł albo na stałe. to jest tak z tymi źródłami jądra z patchami debiana: niektóre opcje ci poukrywają, a inne ci wciskają na chama.
ściągnij se źrodełka z kernel.org, to będziesz wszystko miał
ściągnij se źrodełka z kernel.org, to będziesz wszystko miał
a myślisz że skąd mam?
ok jutro wyłączę te sekcje i popatrzę.
A tak a'propos - dlaczego komp mi się wyłącza, - w czasie kompilacji jajka komp staje (staje wentylator na procku i miga tylko dioda na obudoweie). Temperatura radiatora dość znaczna, ale Biexi sprawdzała i mówi że procek nie był przeciążony.
Pomaga tylko wyłączenie z gniazdka. Parametry jak wyżej. Sprzęt nowy, z pudełka.
Komp przechodzi w hibernację (z tego co wiem)
u mnie jak na windzie zapuszczalem uspienie kompa to migala dioda na obudowie (MoBo gigabyte'a)
moze pomoze wylaczenie ACPI ?
a spróbuj np. wyłączyć "Generic IEEE 802.11 Networking Stack" w sekcji "Networking"
to tak dla jaj napisałem, żeby pokazać, jakie to dziwne rzeczy w konfiguratorze się dzieją ;) tak samo nie idzie powyłączać 'SCSI Transports', nie wiedzieć czemu. a może to tylko u mnie tak jest?
a tak poza tym to też nie widzę nigdzie opcji 'High Memory Support', przeglądałem nawet .config i dupa
bercik - ja rozumieć :)
tylko to nie jest sztuczka, to jest opcja która powinna być w odpowiedniej gałęzi jądra, a jej nie ma. Po drugie Bios wykazuje mi 1024 ramu - system tylko 800.
ale z tego co sie orientuje to dla amd64 nie ma takiej opcji bo ona wlacza mechanizm ktory umozliwia prockom 32 bitowym kozystanie z wiekszej pamieci ...
co do "podkradania" przez karte graficzna to najprosciej chyba (jezeli masz pod reka) wlozyc jeszcze jedna kostke i zobaczyc czzy bedzie wiecej ... lub wyjac jedna (jezeli jest w dwuch) i zobaczyc czy wtedy tez zaginie ...
a co z tą hibernacją ? - każda próba kompilacja jajka kończy się właśnie zahibernowaniem sprzętu.
-------edit----------
ACPI w Biosie wyłączone
może spróbuj skompilowac na innej maszynie?
o, mam pomysł: wyślij mi konfiga, ja mam u siebie amd64. skompiluję i wyślę ci paczkę
ech, dupa :) właśnie się skompilowało. Człek nie myśli - chipset się rozgrzał i wywalało kompa.
Pomogło wsadzenie wentylatora do środka i bezpośredni nadmuch na płytę główną. Faktem jest że w pokoju jest 32oC.
To po temacie :)
Faktem jest że w pokoju jest 32oC
co ty tam trzymasz w tym zakładzie?
masakra
Faktem jest że w pokoju jest 32oC
co ty tam trzymasz w tym zakładzie?
masakra
okno ze szkła i aluminium od strony południowej - więcej nie trzeba