Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam, mam taki problem z odswiezaniem monitora LCD. Monitor to LG Flatron M1717A. Powinien on pracować w rozdzielczości 1280x1024 @ 75Hz. Natomiast u mnie pracuje @ 60 Hz POMIMO tego ze w pliku xorg.conf mam wpisane prawidłowe dane dotyczące zakresow odswiezania.
Wzialem te dane ze strony producenta wiec napewno sa dobre. Slyszalem takze o modeline, zapodalem taką opcje. na poczatku generowania opcji modeline nie wiedzialem co wpisac w polu "Max Dot Clock Frequency" ale zajrzałem w log z X'ów i tam pisało ze Max Dot Clock Frequency to 400MHz. Tak więc wpisałem do kalkulatora i wrzucilem opcje do sekcji "Monitor" w pliku konfiguracyjnym X'ów, niestety bez skutku. Skorzystalem z drugiego generatora jednak tym razem takze bez skutku.
Oczywiscie dystrybucja to Debian Lenny z dzisiejszymi aktualizacjami i Xorg 7.1.1.
Zalaczam log z uruchamiania X'ów oraz moj xorg.conf.
log: http://rafb.net/p/n8Ch3C46.html
config: http://rafb.net/p/6Hb0nk82.html
A po co Ci zmieniać odświeżanie na większe?
W monitorach LCD nie ma to większego znaczenia.
Szkoda zeby 15Hz leżało odłogiem. Tak samo jak 32 bity w procku 64 na ktorym chodzi system 32 bity.
Pozatym oczy sie mniej meczą.
Pozatym oczy sie mniej meczą.
LCD nie mruga, więc oczu nie męczy ;)
Monitory CRT, a dokładniej ich obraz, ciągle migocze, oko ludzkie rejestruje ten efekt do około 80 Hz, w związku z czym większość współczesnych monitów CRT przystosowanych jest do pracy z częstotliwością nie mniejszą niż 85Hz. W przypadku monitorów LCD obraz nie migocze, a co za tym idzie nie ma potrzeby niwelowania takiego efektu za pomocą zwiększania częstotliwości odświeżania. Do stabilnej pracy paneli wystarczy częstotliwość w granicach 60Hz i właśnie taką zaleca większość producentów. Oferowana przez niemal wszystkie monitory LCD częstotliwość odświeżania 60Hz zapewnia całkowitą płynność animacji. Przeszkadzać nam może jedynie (jeśli chodzi o odbiór takowej animacji) efekt bezwładności monitora, objawia się on ciemnymi smugami („smużeniem”) gdzie w trakcie animacji przesuwa się granica pomiędzy jasnymi i ciemnymi obszarami obrazu. Intensywność smużenia zależy od bezwładności, czasu, matrycy i nie ma nic wspólnego z jej częstotliwością odświeżania. Odświeżanie – element bardzo istotny z punktu widzenia monitorów „szklanych” w przypadku LCD nie odgrywa praktycznie żadnego znaczenia. Z reguły producenci zalecają prace na największej oferowanej rozdzielczości przy najmniejszej częstotliwości odświeżania
Witam, sam nie wiem co sie stalo, po instalacji etcha i386 z DVD #1 base-system, upgradzie do lenny, zainstalowaniu x'ow i KDE odswiezanie wynosi magiczne 75Hz :)
nie wiem co bylo problemem ale wazne ze dziala :)
pozdro
Faktem jest że kwachu ma rację
Kwachu i Bodzio - nie zgodzę się z wami, weźcie jakiekolwiek badziewie, najlepiej wyświetlcie obraz z tabelkami, i przyjrzyjcie się linią. Jest wporzo jeżeli mamy rozdzielczości do 1024, powyżej jest efekt który można nazwać migotaniem, nie widać tego jak na monitorach CRT. A szczególnie to przeszkadza jak obraz który oglądamy jest jednolity a następują niewielkie zmiany, np wykres przebiegu amplitudy rysowany na bierząco w przebiegu czasu. Jeżeli mamy już fragment obrazu a jego dalsza część jest budowana, to ewidentnie widać, a wręcz przeszkadza "smużenie" powstawane na lini odświeżania. Przykład 2, monitor panoramiczny, przy niskich odświeżaniach, 50- 60 Hz rzadko który nie ma pionowych kresek "migocących", efekt ten można wyeliminować przez ustawienie wysokiego odświeżania lub ustawień w menu monitora (polecam Samsungi do obejrzenia wymienionych przeze mnie efektów - są najbardziej podatne )
eee tam, mam w robocie taki monitor co pracuje na XP Home. Ustawiłem 75 Hz i wszystkie literki były jakby rozmyte, a od patrzenia to głowa moment bolała. Ustawiłęm na 60 i jest ok
Strony: 1