Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG
 Członek DUG

dziwny problem 
 na / jest wszystko OK ale na
/home przy quotaon wywala mi 
quotaon: Nie mo�na znale�� pliku limit�w na /home [/dev/hda1], aby w��czy�/wy��czy� limity. quotaon: Nie mo�na znale�� pliku limit�w na /home [/dev/hda1], aby w��czy�/wy��czy� limity.
w /home mam 
aquota.group aquota.user
jeśli dam quota.user ..group to mi dodaje do nazwy pliku to a na początek i daje system plików tylko do odczytu

Członek DUG
 Członek DUG

co jest z wami nikt nie wie ??

Członek DUG
 Członek DUG

Prawdopodobnie /home masz na innej partycji niż katalog /. Pliki limitów quota.user, quota.group muszą być na każdej partycji na której limity mają obowiązywać. Utwórz pliki limitow w /home i wystartuj quotę

Członek DUG
 Członek DUG

wiesz nic nowego nie powiedziałeś
home jest nawet na innym dysku i wiem że trzeba było dać tam też quota

Administrator
 Administrator

Nic nowego? A jednak, wiemy że masz /home na innym dysku. nie rozumiem takiej reakcji na ludzi próbujacych ci pomóc. Żebyś sie na tym nie przejechał. Jeszcze jakbyś wkleił /etc/fstab byłoby wspaniale. Btw. masz mase opisów instalacji quoty.

Członek DUG
 Członek DUG

spokojnie andreq jeśli ci obraziłem to sory 
przeczytałem wiele poradników ale mam jakiś dziwny problem
mój fstab dotyczący tych dysków 
/dev/sda2 / ext3 defaults,errors=remount-ro,usrquota,grpquota 0 1 /dev/hda1 /home ext3 defaults,usrquota,grpquota 0 2

Członek DUG
 Członek DUG

Znalazłem fajny opis http://www.debian-administration.org/articles/47
Piszą, że nowa quota używa plików aquota.user aquota.group, a polecenie 
quotacheck -vagum
tworzy pliki limitów w nowym formacie. Może to jest przyczyną.
@czechu - Spokojnie nie obraziłem się ;-)
PS. Mój serwerek już długo działa bez upgrade i używa "starej" wersji

Członek DUG
 Członek DUG

quotacheck: Skanowanie /dev/hda1 [/home] quotacheck: Podczas skanowania zdarzy�o si� co� dziwnego. B��d 2133571361
a co powiecie na to ??

Członek DUG
 Członek DUG

Spróbuj usunąć wszystkie pliki limitów (w /home i /), przeskanuj fsck sda2 i hda2 i uruchom quotacheck z podanymi wcześniej parametrami (w sporej części opisów piszą, że powinno samo utworzyć pliki limitów). Może jest jakaś niezgodność między plikami limitów w / i w /home.

Członek DUG
 Członek DUG

czechu:~# quotacheck -vagum quotacheck: Skanowanie /dev/sda2 [/] zrobiono quotacheck: Nie mo�na wykona� stat na starym pliku limit�w user: Nie ma takiego pliku ani katalogu quotacheck: Nie mo�na wykona� stat na starym pliku limit�w group: Nie ma takiego pliku ani katalogu quotacheck: Nie mo�na wykona� stat na starym pliku limit�w user: Nie ma takiego pliku ani katalogu quotacheck: Nie mo�na wykona� stat na starym pliku limit�w group: Nie ma takiego pliku ani katalogu quotacheck: Sprawdzono 3281 katalog�w i 49915 plik�w quotacheck: Nie znaleziono starego pliku. quotacheck: Nie znaleziono starego pliku. quotacheck: Skanowanie /dev/hda1 [/home] quotacheck: Podczas skanowania zdarzy�o si� co� dziwnego. B��d 2133571361

Członek DUG
 Członek DUG

a spróbuj
qoutacheck -vacgum
quotacheck pominie pliki kwot.
Jeśli nie pomoże to uruchom
quotacheck -vaRMcgud -F vfsv0
i wklej wynik. Może być długi.
quotacheck -uvgaf
przywróci prawidłowy format plikom quoty we wszystkich filesystemach, w których masz założoną quotę

Użytkownik
 Użytkownik

ja mialem podobnie tez mi krzyczal ze nie moze znalezc plikow quoty
zalozylem aquota.user aquota.group i quota.user quota.group
/etc/init.d/quotarestart
pomielil dlugo ale zrobil co trzeba i wsio jest ok.