Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Podczas uruchamiania pliku configure, często wyskakuje mi taki błąd:
checking for KDE... configure: error:
in the prefix, you've chosen, are no KDE headers installed. This will fail.
So, check this please and use another prefix!
Zrozumiałem z tego tyle że uruchamiając plik konfiguracyjny podałem (przez domniemanie) że nagłówki kde nie są zainstalowane co jest niezgodne z prawdą. Dalej każą mi to sprawdzić i użyć odpowiedniego prefiksu. W żadnym z plików (typu INSTALL) dołączonych do programu czy czegokolwiek innego z czym mam taki problem nie wspomina się o prefiksie wskazującym na nagłówki kde.
Moje pytanie: Jak mam podać ścieżkę do tych nagłówków i gdzie one są?
Trzeba odpowiednie zmienne poustawiać przed wywołaniam każdego configure... Moja mieszanka to:
export KDEDIR=/usr/dri/kde &&
export QTDIR=/usr/opc/qt3 &&
export LD_LIBRARY_PATH=$QTDIR/lib:/usr/opc/imlib/lib:/usr/opc/qt3:/usr/opc/dbus-qt:/usr/dri/x.org/lib:/usr/dri/alsa:/usr/dri/alsa/bin:/usr/dri/alsa/lib:/usr/opc/glib/lib:/usr/opc/zlib/lib:/usr/kompil/gcc/lib:/usr/dri/kde/lib &&
export PATH=/usr/opc/qt3/bin:/usr/dri/kde/bin:/usr/kompil/gcc/bin:/bin:/usr/bin:/usr/dri/kde/lib &&
export LDFLAGS="-L/usr/opc/libogg -L/usr/opc/qt3 -L/usr/opc/imlib/lib -L/usr/opc/dbus-qt -L/usr/dri/x.org/lib -L/usr/dri/alsa -L/usr/dri/alsa/lib -L/usr/dri/alsa/bin -L/usr/opc/glib/lib -L/usr/opc/zlib/lib -L/usr/kompil/gcc/lib -L/usr/kompil/gcc/lib -L/usr/kompil/gcc/bin -L/bin -L/usr/bin -L/usr/dri/kde/lib" &&
export CC=/usr/kompil/gcc/bin/gcc &&
export CXX=/usr/kompil/gcc/bin/g++ &&
export LD_PRELOAD=/usr/kompil/gcc/lib/libgcc_s.so &&
export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:/usr/kompil/gcc/lib:/usr/opc/imlib/lib &&
export PATH=$PATH:/usr/dri/x.org/bin
Trzeba ustawiać ten sam prefix dla każdej paczki (arts, base, itp.) taki sam np.
./configure --prefix=/usr/kde
Już nie wspomnę, że zależności KDE trzeba restrykcyjnie wypełnić... Nie można mieć ani za starej jakiejś biblioteki ani nowszej! Wtedy skompiluje się bez problemów.
PS. Ja mam tyle ścieżek, bo wszystko instalowałem osobno... W zupełności może wystarczyć tylko /lib i /usr/lib :]
Powodzenia!
To ścieżki ustawiasz własne... To chyba oczywiste.... Popsucie jest niemożliwe...
Ja doszedłem do tego
checking for KDE... configure: error:
in the prefix, you've chosen, are no KDE headers installed. This will fail.
So, check this please and use another prefix!
JAK to zrobić zainstalowac kde-devel i core i zalecam tak przy instalce ./configure --prefix=`kde-config --prefix` to wszystko