Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Po przygodach z pascalem i w32asm(kilka lat temu) postanowiłem się w końcu zabrać za C++. Znalazłem jakiś kurs a w nim zadanko:
"Wczytaj napis i sprawdz czy jest on palindromem. W przypadku gdy napis jest palindromem wypisz TAK, jesli nie jest wypisz NIE."
Wydaję się proste ;) Wypociłem takie cuś:
#include <iostream> using namespace std; int main() { string wyraz1; string wyraz2; cout <<"Podaj wyrazenie :"; cin >> wyraz1; int n=wyraz1.length()-1; for (int i=0; i<=n;i++) { wyraz2[i]=wyraz1[n-i]; } if (wyraz2!=wyraz1) cout <<"Nie"; else cout <<"Tak"; return 0; }
Czy ktoś może mnie oświecić dlaczego wyraz2 po wyjściu z pętli jest pusty ? Generalnie - dlaczego to nie działa ? ;)
#include <iostream> #include <string> using namespace std; int main() { string wyraz1; string wyraz2; cout <<"Podaj wyrazenie :"; cin >> wyraz1; int n=wyraz1.length(); --n; for (int i=0; i<=n;i++) { wyraz2 += wyraz1[n-i]; } if (wyraz1.compare(wyraz2) != 0) cout <<"Nie"; else cout <<"Tak"; return 0; }
Ja tam raczej tylko w C kodzę...w C++ to może z 3h siedziałem...więc ręki nie dam uciąć, że jest to idealnie napisane ;)
--n bo ostatni znak to znak końca linii (przy wczytaniu) ... oprócz tego nie wiem czy można porównywać stringi używając = ... wiem, że jest do tego metoda w klasie string .. więc jej użyłem...zrobiłem przez dodawanie kolejnych znaków do wyraz2 .. dlaczego? po prostu kombinowałem (jak wspomniałem C++ słabo znak..prawie w ogóle..więc tylko kombinować mogłem)
pzdr.
Podziękował :) Duuuużo nauki przede mną, jak widzę.
Jeśli chodzi o ++ to polecam http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ ... tzn. proponuję spróbować..jeśli przypadnie Ci do gustu..to IMO nie ma nic lepszego :)
Wszystko zwięźle opisane..bez problemu można znaleźć potrzebne funkcje..etc.
pzdr.
Do C++ warto zajrzeć jeszcze na http://www.intercon.pl/~sektor/cbx/