Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jest może kodek do rozszerzeń .dat. W krusader po dłuższej przerwie pokazało plik ale nie można go skopiować. Tak to wygląda.
odpal to z mplayera przez 'play vcd'
Poszło z SMPlayer. Z MPlayer coś się kasztaniło. A wiesz dlaczego tego nie można skopiować?
nie można skopiowac bo na VCD nie ma takiego "normalnego" systemu plików... żeby taki CD zamontować jak normalny CD to jakąś łate na kernel dajesz... - może ktoś Ci poda więcej szczegółów, ja wiem tylko że tak to jakoś jest właśnie...
EDIT:
z tego co pamiętam są tam jakieś dwie sesje nagrane...
i montujesz tą drugą a nie tą pierwszą a w jednej widać pliki a w innej są czy coś takiego - wiem ze jakieś dziwactwo troche ;)
nie no Graffi pliki powinno dać się normalnie przegrać na twardziela. jeśli wywala błąd: 'nie można czytać pliku ...", to w przypadku płytek cd/dvd najczęściej niestety oznacza to błędy odczytu. jednak mplayer/mencoder spokojnie takie pliki łapie - co najwyżej z drobnymi zakłóceniami w miejscu, gdzie płytka jest porysowana ;)
wydaje mi się, że plik .dat jest tak naprawdę plikiem mpeg-1, użyj w konsoli polecenia 'file' żeby to sprawdzić - ja akurat nie mam pod ręką żadnego vcd
no właśnie kiedyś już przerabiałem ptroblem kopiowania plików z VCD (śmiem twierzdić nawet że szukałem oprócz googlowni pomocy tutaj :P ) i znalazłem ze własnie to nie jest tak hop siup aby z VCD skopiować (w sensie pojedyńczych plików, bo obraz CD to zrobisz jak najbardziej :P ), shit ma to wmontowane tak ze spoko, możesz kopiować, ale w Linuxie nikt sobie zbytnio tym d... nie zawracał i oglądać możesz, ale skopiować nie pójdzie...
EDIT:
tak, plik to MPEG-1 ;)
Płytki są ok. Nowe. Mam nawet 2. W windzie kopiuje. Dvd-rom ok. To nie jest problem parzący w tyłek. Jak ktoś się może z tym spotkał niech podpowie jak to zrobić. Pozdrowienia
No i chyba znalazłem:
clickclickclick
Można to spokojnie przekodować mencoderem jakby kto pytał.
Pozdrawiam
vcdxrip --nofiles --nosegments -o /dev/null /usr/bin/vcdxrip --cdrom-device=/dev/hdX --nofiles --nosegments -o /dev/null
Jednym z tych poleceń, mimo błędu, zrzucisz film na dysk.