Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Zauważyłem ostatnio, że coś wszytko wolniej chodzi. Uruchomiłem top i widze, że proces "pppd" uzywa ciągle procesora w granicach od 90 do 100%. Jak to naprawić ? bo chyba nie powinno tak być. Można to poprostu wyłączyć jeśli mam neostradę? (wątpie) jak tak to jak ?

Członek DUG
no nie wiem - nie uzywam neostrady a jedynie w czym moge ci pomoc to jak to wylaczyc: wlacz TOP i sprawdz numer PID danego procesu i nastepnie zrob KILL <nrPID> ktory zabije proces i sprawdz czy net dalej dziala jezeli bedzie dzialac to wynika ztego iz jest to nie potrzebne do dzialania twojego internetu i nalezy usunac wpisy o pppd z init.d - najbardziej komfortowo wg mnie jest K > SYSTEM > EDYTOR STARTU SYSV i wywal ze wszad gdzie jest pppd, i gdy juz odlinkujesz wszystko mozesz ale nie musisz usunac plik z /etc/init.d/pppd - o ile pod taka nazwa to bedzie wrazie czego nalezy zmienic :)

Członek DUG

Jak to skilluje to zdycha mi net. Uruchomiłem jeszcze raz komputer i juz jest normalnie :/

Członek DUG
tzn normalnie? czyli dziala spowrotem net (no bo laduje sie przeciez z init.d) ale % uzycia procka nadal wysoki? jezei tak to znaczy ze cos masz zle skonfigurowane pppd i cos sie zapetla albo nie wiem cos sie krzaczy i zuzywa moc obliczeniowa

Członek DUG

Jak wyłączyłem pppd to net zdechł.
Potem zrobiłem reboot pppd uruchomiło się ale już chodziło normalnie.

Członek DUG

Ok niestety jest tak ze raz na 3 uruchominia kompa pppd wariuje i zajmuje 100% czasu procesora, niewieim dlaczego tak jest i dlaczego nieraz działa normalnie a nieraz nie :/
Zainstalowałem nowe sterowniki do neo 2.3.1 działają normalnie ale to nie rozwiązało problemu :/
Pomocy !!
Bo nieraz jest tak ze po uruchomieniu kompa musze zrobić reboot zeby pppd normalnie dzialalo.