Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak powinien wyglądać wpis do menu w fluxboxie.
W KDE wygląda tak
[Desktop Entry] Comment= Comment[pl]= Encoding=UTF-8 Exec=xrandr -s 640x480 ; WINEPREFIX="/home/adam/.D" wine '/home/adam/.D/drive_c/Program Files/Disney Interactive/102 Dalmatyńczyki/Pcdogs.exe'n GenericName= GenericName[pl]= Icon=/home/adam/Programy/Tapety/D.xpm MimeType= Name=Dalmatyńczyki Name[pl]=Dalmatyńczyki Path=$HOME/.D/drive_c/Program Files/Disney Interactive/102 Dalmatyńczyki StartupNotify=true Terminal=false TerminalOptions= Type=Application X-DCOP-ServiceType= X-KDE-SubstituteUID=false X-KDE-Username=
Ważny jest ten path gdyż jeśli tego nie ma to gra nie odpala.
Nie wiem jak to przełożyć na fluxa.
Pozdrawiam
generalnie jak chcesz odpalić aplikację to w .fluxbox/menu wpisujesz:
[exec] (nazwa widoczna w menu) {ścieżka aplikacji} <ikona widoczna w menu>
tu masz opis konfiguracji menu fluxboxa
a do czego konkretnie służy Path w KDE?
To ja wiem.Ale tu jest taki przypadek że muszę to odpalac w katalogu z grą.Probowałem wczesniej dodawac cd sciezka : ale nie działa.
W Kde jak robię ikonę to podaję komendę i jeszcze katalog roboczy.Stąd ten Path: Wtedy dziala.Inaczej nie chce.
Stąd pytanie jak we fluxie wkręcić ten Path.
Pozdrawiam
W Kde jak robię ikonę to podaję komendę i jeszcze katalog roboczy.Stąd ten Path
czyli to jest katalog, w którym są wykonywane polecenia z Exec, dobrze rozumiem?
jeśli tak, to spróbowałbym:
[exec] (Dalmatyńczyki) {cd "$HOME/.D/drive_c/Program Files/Disney Interactive/102 Dalmatyńczyki/" && xrandr -s 640x480 && WINEPREFIX="/home/adam/.D" wine Pcdogs.exe} </home/adam/Programy/Tapety/D.xpm>
Po debianowemu menu edytujemy następująco.
Dodajemy plik o nazwie np. amule do katalogu ~/.menu/
wpisujemy do niego mniej więcej taką zawartość :
?package(amule):needs="x11" section="Apps/Net" title="aMule" hints="ed2k client" command="/usr/local/bin/amule" icon="/usr/local/share/pixmaps/amule.xpm"
Wydajemy polecenie update-menus.
Należy dopilnować aby klcz session.menuFile w pliku ~/.fluxbox/init miał wartość ~/.fluxbox/fluxbox-menu
Azhag wielkie dzięki.
Działa.
Muszę jeszcze dokładnie przetrawić mechanizmy ale teraz już mam wzór.
Mam jeszcze kilka gierek które trzeba uruchamiać w podobny sposób.No i to mnie trochę zniechęcało do fluxa.
Pozdrawiam
Podczepię się do tematu :) Zrobiłem swoje customowe menu we fluxie (moje pierwsze). Ale jak zainstaluję coś nowego to wpierdziela mi to stare oryginalne co on se generuje. Jak wyłączyć tą generację?? pozdro
Aha i jeszcze czy jest możliwość zrobienie przycisku na panelu na dole?? A i jeszcze ot mały czy możecie mi polecić jakiś pasek z aplikacjami a'la MacOS? Mam nadzieje że mnie zrozumiecie ;)
Ostatnio edytowany przez giegiel (2009-03-16 22:31:14)
Najprościej ustaw niestandardowy plik menu w ~/.fluxbox/init.
Jeszcze lepiej zapoznaj się z debianowym systemem menu, żeby generował sam tak jak tobie odpowiada.
Dzięki azhag. A wie ktoś może czy da się zrobić tak żeby po włożeniu pendrive pojawiała się ikonka na pulpicie (idesk)?
A wie ktoś czemu to zgoła inne pytanie nie pojawiło się w osobnym wątku?
Odpowiadając na to zgoła inne pytanie powiem tak.
Gra nie warta świeczki.
Chociażby z tego powodu że idesk musialby być restartowany aby ikonka pojawiła się na pulpicie.
Co nie jest niemożliwe ale po co.
Moim zdaniem łatwiej sobie otworzyć pcmanfm czy thunara i tam bez zbędnych zabiegów ładnie tego pendriva czy plytę widać.