Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jeśli połączyłem się z internetem za pomocą polecenia pppd call ueagle-atm (neostrada, sagem) to jak mogę teraz się rozłączyć? Przeczytałem część mana od pppd (nie cały bo za długi) ale nic takiego nie znalazłem. Jedyne co zwróciło moją uwagę to disconnect ale nie działa.
sprawdz polecenie ifconfig, jezeli bedzie ppp0 to wydaj polecenie ifdown ppp0 i powinno rozlaczyc (z konsoli i jako root oczywiscie ;) )
Sprawdzony tylko troche radykalny sposób to:
killall pppd
ja to stosuje ale stego co wiem jak znajomemu robiłem kompa to jak dobrze poszukasz na google.pl to znajdziesz skrypt który konczy połaczenie.
ps jak masz jakies pytania odnosnie tego to:
kadu:3508332
@ : akiaki@o2.pl
albo czrmu ninapisac swojego ??
#! /bin/sh sudo ifdown ppp0 ################################# ## koniec polaczenia neostrada ## ## i innych przez pppd ## ################################# ###################### ## autor: ## ## aki_aki@o2.pl ## ######################
Jak jestes poczatkujacy to tzreba to zrobic tak :
1-utworzyc plik tekstowy
2-wkleic zawartosc skryptu
3-zapisac i zamknac
4-nadac atrybuty wykonywalnoci (w kde we wlasciwosciach pliku)
killall pppd działa.
w przypadku ifdown ppp0 wyświetla mi: ifdown: interface ppp0 not configured i się nie rozłącza.
Odnośnie skryptu: nie lepiej stworzyć sobie alias w .bashrc? Ja tak mam połączenie zrobione i mi wystarcza (wpisuję internet i tyle).
Aż tak początkujący żeby nie umieć tak prostego skryptu uruchomić to nie jestem.
Wielkie wszystkim dzięki za pomoc.
jezeli poczules sie urazony to sorki ale ale podalem ta wiadomosc do wszystkich(znam ludzi ktorzy tego zrobic niepotrafia :P)mam nadzieje ze jeszcze komus sie to przyda :)
harry@satan:~$ locate kill-ppp /usr/local/bin/kill-ppp.sh harry@satan:~$ cat /usr/local/bin/kill-ppp.sh #!/bin/sh unit=ppp${1-0} piddir=/var/run if [ -f $piddir/$unit.pid ]; then kill -1 `cat $piddir/$unit.pid` fi
używam do mojego pie^H^H^H^H kochanego modemiku gprs... działa bez uprawnień roota, o ile uruchomiłeś demona ppp jako ty.
ja troszke odswieze temat .. nie znam sie zupelnie absolutnie i nieskonczenie na programowaniu czyli mozna uznac ze jestem totalna lama .. wiec dlatego pisze tutaj z mysla o harym bo on jest specu :P
a dalo by sie zrobic skrypt ktory
a wklada do traya ikonke z neo
b pozwala na polaczenie kliknieciem i rozlaczenie kliknieciem
c restartowanie polaczenia czyli klikasz i resuje net
szukalem czegos takiego i nie znalazlem cos jak autoconnect pod winde
wiem ze to lenistwo ale dla wielu userow ubuntu/kubuntu bylo by wskazane poniewaz oni jescze gorsi sa niz ja i mi ilku znajomych narzeka ze nie moga sciagac plikow z rapida bo sie musza co chwila restartowac bo nie umieja ip zmienic :p
Pewnie tak, do ustawiania dodawania aplikacji do traya jest program alltray, z nim z pewnością będzie Ci łatwiej
EDIT: No mi by się w sumie też coś podobnego przydało, z tym, że chodzi o sam skrypt - uruchomiony sprawdza, czy interfejs sieciowy chodzi, jak tak to wyłącza, jak nie to włącza, a podany z parametrem --info pokazuje czy jest włączone, czy nie. Sam może jak będe miał chwilę, to coś takiego skrobnę, ale narazie z braku czasu raczej tego nie zrobie
Można napisać program na podstawie szablonu w KDevelop: C++KDEKicker Applet. Tylko trzeba umieć. Ale może warto się nauczyć.
Przy uruchamianiu z menu buduj uruchom configure, po chwili wyświetliło mi się takie coś:
in the prefix, you've chosen, are no KDE headers installed. This will fail.
So, check this please and use another prefix!
*** Zakończono w stanie: 1 ***
Gdzie mogę podać ścieżkę do tych nagłówków i gdzie one w ogóle są? Jak zmienić parametry z którymi wykonywany jest plik configure?
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=977
Pod tym adresem jest fajny skrypt do obsługi neostrady (łączenie, rozłączanie, restartowanie).
A zrobiłem sobie ten skrypt o ktorym pisalem:
#!/bin/sh if [ -z $1 ] then if [ -z $(ifconfig | grep eth0 | cut -b 1-4) ] then ifup eth0 > /dev/null; exit 0; fi; if [ $(ifconfig | grep eth0 | cut -b 1-4) = "eth0" ] then ifdown eth0; exit 0; fi; fi; if [ $1 = "--info" ] then if [ -z $(ifconfig | grep eth0 | cut -b 1-4) ] then echo "Uruchom eth0"; exit 0; fi; if [ $(ifconfig | grep eth0 | cut -b 1-4) = "eth0" ] then echo "Odlacz eth0"; fi; fi;
W skrócie to robi następujące rzeczy: uruchominy bez parametru sprawdza, czy eth0 działa jak tak to go wyłącza, w przeciwnym wypadku włącza. Podany z parametrem --info podaje, czy eth0 chodzi. Pewnie da się jakoś łatwiej to zrobić, ale jest to szczyt moich możliwości programistycznych, więc nie śmiać się:)
Do czego mi on potrzebny? W fvwm zrobiłem sobie taki wpis, który uruchamia ten skrypcik pobierając swoją nazwę z parametru --info. Fajne, poniżej zrzut:)
http://img19.imageshack.us/img19/1601/eth0iw6.png
uruchamiam Twój skrypt i:
internet: line 5: ifconfig: command not found internet: line 7: ifup: command not found
:( czyli że jakiejś paczki nie mam?
a odpal z roota