Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam może ktoś z was bedzie wiedzial dla czego samba wypluwa mi takie logi ??
Jest skonfiggurowana jako kontroler domeny nt i wins.
Działa ale te logi mnie nurtują :
create_builtin_administrators: Failed to create Administrators [2007/05/25 10:27:32, 2] auth/auth_util.c:create_local_nt_token(899) create_local_nt_token: Failed to create BUILTINAdministrators group! [2007/05/25 10:27:32, 0] auth/auth_util.c:create_builtin_users(751) create_builtin_users: Failed to create Users [2007/05/25 10:27:32, 2] auth/auth_util.c:create_local_nt_token(926) create_local_nt_token: Failed to create BUILTINUsers group! [2007/05/25 10:27:32, 2] smbd/server.c:open_sockets_smbd(384) waiting for a connection
moim zdaniem nie masz zdefiniowanych grup wymienionych w logach jak sięma kontroler domeny to trzeba to poustawiać
http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_samba.html
Miłej zabawy
# net groupmap modify ntgroup="Domain Admins" unixgroup=domadmin type=d NT Group Domain Admins doesn't exist in mapping DB
Jak próbuje zamapować grupy adminów to wychodzi mi coś takiego userów dobrze zrobiło.
może musisz dodaćgrupę administratorów i dodać do niej usera=admina
Kod:
# net groupmap modify ntgroup="Domain Admins" unixgroup=domadmin type=d NT Group Domain Admins doesn't exist in mapping DBJak próbuje zamapować grupy adminów to wychodzi mi coś takiego userów dobrze zrobiło.
bo nie prubujesz zmapowac grup tylko zmienic istniejace mapowanie
... modify ....
aby zmapowac te grupy musisz zamianic modify na add :
net groupmap add ntgroup="Domain Admins" unixgroup=domadmin type=d
potem sobie zobacz
net groupmap list
Dobra już sie pozbyłem tych dziwnych logów wywaliłem winbind bo serwer na którym był zainstalowany to przecież mój glówny i jedyny kontroler domeny w sieci. Już sie nie pluje.
Co do mapowania to wielkie dzieki za pomoc zamapowałem co trzeba :)
A i tu mam znowu jakiś dziwny błąd ale to już raczej nie przez mapowanie tylko coś z wartościami w smb.conf :
#testparm ERROR: Badly formed boolean in configuration file: "on". lp_bool(on): value is not boolean!
Co to może być i jak moge to skorygować ?? Bo w configu nie mam takiego wpisu.
pokaz config samby
to chodzi o boolowski parametr tzn. masz coś w configu ustawione ale należało by to czymś innym zastąpić jest to związane z wersją samby + config(czyli zmienne w nim.
To ma być jedyny serwer plików w sieci 192.168.0. nie wiem czy dobrze napisałem config (poza tym błędem powyżej nic nie wychodzi ze zle) ale jak podłączyłem kompa o ip 192.168.0.2 to sie kompy nie widziały a i winda 98 nie mogła się podłączyć do domeny. Co by wartało tu zmienić zeby kompy w interfejsie 192.168.0. dla eth0 sie widziały i normalnie do domeny logowały. Działało wszystko w osobnej sieci z serwerem dhcp w tej sie już kompy nie widzą. (nie widać serwera).
(Eth0 to jedyna sieciówka w kompie z samba)
A chciałem zrobić dla tego serwera całkiem osobną sieć bez dostepu do netu narazie (potem postawie serwer netu i druku narazie skupie się na plikowym).
Konfiguracja dla windy 98 :
wins = 192.168.0.1
ip = 192.168.0.2
maska = 255.255.255.0
brama = 192.168.0.1
Domena : smwork
Host name = test
Grópa robocza : smwork
--------------------CONFIG SAMBY---------------------
[global] netbios name = newserwer server string = file_serwer workgroup = smwork #guest account = /serwer/gosc #--------------------opcje konfiguracji dostepu userĂłw--------------------- # uwierzytelnianie security = user encrypt passwords = true update encrypted = No smb passwd file = /serwer/smbpasswd unix password sync = no encrypt passwords = true # konta maszyn Samba 3.0 add machine script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g machines -c 'Konto Maszyny %I' -s /bin/false %u nt acl support = no map to guest = Bad User domain logons = yes logon script = login.bat # opcje przegladarki, domeny, serwera czasu os level = 200 domain master = yes local master = yes prefered master = yes time server = yes wins support = yes # profile mobilne w udziale home logon home = \%LProfiles%U logon path = \%LProfiles%U logon drive = h: unix charset = ISO8859-2 dos charset = CP852 #-------------------opcje konfiguracji sieci---------------------------------- #---------interface-dla-eth0-192.168.0.1-maska-255-255-255-0-------- interfaces = eth0,localhost bind interfaces only = yes hosts allow = 192.168.0. #-------------Rejestrowanie informacji diagnostycznych----------------- log level = 2 log file = /serwer/logi/samba.log.%m max log size = 1000 debug timestamp = yes #------------------------------------------------------------------------------ # Katalogi Domowe [homes] comment = Katalog Domowy valid users = %S guest ok = no browseable = no write ok = yes [Profiles] path = /serwer/profile browseable = no guest ok = yes vfs objects = fake_perms # Skrypty Logowania [netlogon] path = /serwer/netlogon guest ok = no browseable = no write ok = no [dane] valid users = root admin admin users = root admin path = /serwer/dane create mask = 0777 directory mask = 0777 browsable = yes writable = yes
coinfig to już coś ale pokaz jeszcze co wywala komenda testparm
testparm Load smb config files from /etc/samba/smb.conf Processing section "[homes]" Processing section "[Profiles]" Processing section "[netlogon]" Processing section "[dane]" Processing section "[gosc]" Loaded services file OK. Server role: ROLE_DOMAIN_PDC Press enter to see a dump of your service definitions
Już błędu nie mam w jednnym z udziałów miałem dwa razy napisane :
browseable = no browseable = no
Dla tego sie sypał ale dalej kompy nie widzą mojego serwera i nie moge się zalogować do domeny.
może blokujesz porty na firewallu
sprawdź czy możesz się połączyć telnetem ze stacji na porty
139 i 445 serwera
Nie blokowałem protów :) Po prostu drobne przeoczenie (aż wstyd mówić) :) Zapomniałem dodać usera admin do grupy userów samby :) dodałem tylko do smbpasswd. Już działa wszystko świetnie :) Teraz tylko konfiguracja druku i jestem w domu :) Tak przy okazji znacie może jakiś pożadny artykuł na temat drukowania po sieciowego poprzez sambe ?