Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Ktoś kiedyś robiąc router na linuxie nie do końca znał się na rzeczy i dał w IP'kach firewalla adresy rutowalne- hehe pula adresów przeznaczona dla Holandii. Zmieniłem dzisiaj IP'ki w firewallu na nierutowalne (192.168) i tutaj mega zonk- nie działa "internet"! Pingować onet.pl można na komputerach za natem, natmiast "połączyć" się ze stronką już nie. Ktoś wie w czym może być problem?
a sprawdzales dns'y??
a sprawdzales dns'y??
Hmm...
DNS'y zostały te same- nic tam nie zmieniałem. Zmieniłem wszędzie po prostu 130.140.210.xxx na 192.168.1.xxx
a zmieniles ip na kompach ? bo w samym fw nie wystarczy tego zrobic, a pinga pewnie nie blokuje(bo nie dopisany do regul zeby blokowac) dlatego mozesz pingowac a nie mozesz wejsc na strone
hehe...
No ludzie jasne, że tak;) O co Wy mnie podejrzewacie...
Pingować onet.pl można na komputerach za natem, natmiast "połączyć" się ze stronką już nie. Ktoś wie w czym może być problem?
tak sie dzieje, jezeli masz zrobiony NAT a nie masz kolejki w QOS,
ping leci specjalna kolejkaa na reszte nie ma miejsca.
Pingować onet.pl można na komputerach za natem, natmiast "połączyć" się ze stronką już nie. Ktoś wie w czym może być problem?
tak sie dzieje, jezeli masz zrobiony NAT a nie masz kolejki w QOS,
ping leci specjalna kolejkaa na reszte nie ma miejsca.
Eee- tam nie było na tym ruterze jakiegoś specjalnie zrobionego kolejkowanie (choćby QoS). Zresztą nowy adres IP miały wpisane tylko dwa komputery, więc do "zatkania" łącza nijak nie mogło dojść.