Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Moj problem kolejny polega na tym ze nie moge zapisywac na pendrivie. odczytywac moge ale nie moge zapisywac jako zwykly uzytkownik. Probowalem zmienic wlascicela pena tj.:
torpeda:/media# chown bartosz /media/usb0
chown: zmiana właściciela `/media/usb0': Operacja niedozwolona
torpeda:/media#
moj fstab dla usb wyglada nastepujaco:
/dev/sda1 /media/usb0 auto defaults,rw 0 0
Prosze o podpowiedz.
pozdrawiam
/dev/sda1 /media/usb0 auto defaults,rw,uid=1000 0 0
daj tak. zakładając że user bartosz ma UID równy 1000. (jeśli to pierwszy użytkownik w systemie poza rootem, to ma właśnie UID 1000). po tym daj
umount /dev/sda1 mount -a
i powinno trybić.
Wystarczy zainstalować pakiet ivman i dodać się do grupy plugdev, nie trzeba żadnych wpisów w fstab i samo się montuje po wetknięciu do gniazda usb.
Dzieki wszystkim za podpowiedz
zainstalowalem wg Czadmana ivman i dziala= montuje poprawnie.nadal nie moge zapisywac. nawet zobaczyl plytke w dvd-romie ktora nie wiem czemu nie moge zamontowac - niestety tez jej nieczyta.
jesli chodzi o rade lordvader20 to uid jest 1001 dla bartosza wiec wpisale 1001 i komendy:umount /dev/sda1
mount -a
ale tez nie moge kopiowac na pena.
co do rady Contravene to przyznam sie niezrozumialem.
moze inne wskazowki?
a prubowales najprosciej z jako root cos na niego skopiowac ??
aczkolwiek ja niemam problemow z zapisem na pendrivie ale na knoppixie od ktorego zaczynalem mialem taki sam problem i zawsze kopiwalem z root'a i mi to niepszkadzało :)
pozdr aki
Dzieki wszystkim za podpowiedz
zainstalowalem wg Czadmana ivman i dziala= montuje poprawnie.nadal nie moge zapisywac. nawet zobaczyl plytke w dvd-romie ktora nie wiem czemu nie moge zamontowac - niestety tez jej nieczyta.
Przelogowałeś się po dodaniu się do grupy plugdev?
BTW. Można wyłączyć startowanie ivmana globalnie i uruchamiać z poziomu użytkownika, np w ~/.bashrc. Wtedy nie trzeba się nigdzie dodawać, chyba. :)
kopiowac moge z poziomu roota ale wyskakuja mi bledy i nie wszystkie pliki kopiuje: wywala komunikat:
nie mozna utworzyc pliku docelowego /media/usb0/plik. Zly argument (22).
przelogowalem sie ale nic niepomglo - restart tez nie pomogl
moj fstab:
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda1 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/hda9 /home ext3 defaults 0 2
/dev/hda8 /tmp ext3 defaults 0 2
/dev/hda5 /usr ext3 defaults 0 2
/dev/hda6 /var ext3 defaults 0 2
/dev/hda7 none swap sw 0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto user,rw,noauto 0 0
/dev/hdd1 /mnt/hdd1 vfat defaults,rw 0 0
/dev/hdb /media/cdrom1 udf,iso9660 user,noauto 0 0
moze tu mam jakis blad?
a mowiles ze user bartosz ma UID rowny 1001 a tu widze ze jest wpisany 1000... moze to jest przyczyna bledu ?
po zmianie uid daj umount /dev/sda1 a nastepnie mount -a i sprawdz czy jestes wlascicielem plikow na zamontowanym pendrive...
Usuń wpis dotyczący pena z fstab i powinno grać. Wpisy w fstab mają pierwszeństwo. To samo dotyczy cdrom. Przy ivmanie wpisy w fstab nie są potrzebne.
sprawa jest zalatwiona dziekuje bardzo za pomoc
lordvader20 mial oczywiscie racje przez moja nieuwage nie poprawilem uid na 1001. po korekcie moglem kopiowac wsio.
sprobowalem jeszcze usunac wpisy z fstaba dotyczace cdromu pena dvd i zaczelo rowniez wszystko chodzic(pen, cdrom, nawet dvd)-oczywiscie ivman zainstalowany.
po restarcie kompa mam jeszcze maly problem z dvd, reszta dziala, wyskakuje mi komun:Brak wymaganych uprawnien aby wyswietlic zawartosc "hdb"
zaznacze ze przed restartem widzial i czytal dvd.
witam jeszcze raz
doszedl mi jeszcze jeden problem :
jak chce z plytki cd skopiowac pliki to nie moge - otrzymuje:
Bląd "Błąd We/Wy" podczas koipowania "/media/OEF..._plik.mp3"
nazwy plików kopiuje mi do katalogu na dysku ale kazdorazowym skopiowaniu wywala ten komunikat no i oczywiscie pliki maj rozmiar o kb.
Ok dzieki za wskazówki
wszystko dziala juz poprawnie.
oczywiscie nie mialem dodanych uzytkownikow do grup cdrom etc dlatego mialem problem z kopiowaniem (w gnome ->srodowisko ->administracja->uzytkownicy grupy) podaje dla poczatkujacych takich jak ja. z dvd jest jeszcze maly problem ale mysle ze sobie poradze.
pozdrawiam