Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
pisanie w tytule wątku tekstów w stylu: "POMOCY !!!!!!!!!!!" nigdy nie jest mile widziane
(rychu)
przeszukałem forum i google i stwierdziłem ze coc robie zle , stad zwracam sie jak dodac taki skrypt do crona zeby uruchamial sie co 2 min :)
#! /bin/sh date >> /var/log/opti.log ping 194.204.159.1 -c1 -w5 | grep 'icmp_seq' >/dev/null let wynik=$? if [ $wynik -eq 0 ]; then echo ok >> /var/log/opti.log else echo Nie ma polaczenia z internetem - probujemy nawiazac >> /var/log/opti.log killall pppd >> /var/log/opti.log pppd call dsl1 >> /var/log/opti.log fi
plik mam zapisany w /home/aki/autop
skrypt dziala ale jak go uruchamiam z konsoli aki@ sh /home/aki/autop
dodam ze to pierwsza moja stycznoc z cronem (wczesniej niemialem potzreby z niego korzystac)
prosba o pomoc z gory dzieki (znajac zycie odp bedzie banalna ale ja juz od rana siedze i niemoge do tego dojsc)
pozdrawiam
aki
Moze plik nie jest wykonywalny skoro uruchamiasz go poprzez sh.
chmod 700 /home/aki/autop
czytałeś manual do crontaba?
czytałem manuala czytalem google i nic a sam skrypt ma atrybuty wykonywalnosci co jeszcze morze byc ??
Noi problem sie rozwiazal jeszce troszke poszukałem i znalazłem :
Zamiast komendy crontab -e
recznie wyedytowalem plik
/etc/crontab
dodajac wpis :
*/1 * * * * root /home/aki/autop
i sprawdza mi połaczenie z netem a gdy go niema poprostu sie łaczy ponownie :) wkoncu :)
dzieki za zainteresowanie
pozdrawiam
akiaki
to samo pomoglo u mnie,
crontab -e nie skutkowal
reczna edycja pliku zadzialala
To pójście na skróty.
crontab -e
tworzy /var/spool/cron/nazwa_usera i tam zapisywane sa polecenia dla crona.
Normalnie ten plik jest praktyczneie pusty.
Musimy podawac pełną sciezkę do polecenia aby zadzialalo albo wpisac odpowiednie PATH
Np
# X display variable DISPLAY=":0.0" SHELL=/bin/sh PATH=/usr/bin:/bin:/usr/local/bin:/usr/X11R6/bin/:/usr/games:/home/all/bin
w przypadku roota jeszcze /sbin i /usr/sbin