Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Sytuacja wygląda następująco. Debian 4 ETH z proftpd 1.3.0-19. Logowanie do ftp'a przez total commandera przechodzi bez problemu, można normalnie pracować. Serwer normalnie pracuje(wynika to z logów).
Kiedy próbuje się logować z przeglądarki(IE, Firefox) w logach mam następujący komunikat:
ANON anonymous: Login successful.
Preparing to chroot to directory '/ftp/anonymous'
mod_delay/0.5: delaying for 37078 usecs
FTP session closed.
Czy ktoś z Was się spotkał z takim czymś? Czy to czasem nie jest wina IPV6?
Proszę o Wasze uwagi.
Pozdrawiam
Raczej wina konfiguracji proftpd. Jak włączyłeś logowanie anonimowe to tak sie dzieje, imho nic nadzwyczajnego.
Raczej wina konfiguracji proftpd.
Wątpie, żeby to była wina konfiguracji proftpd, bo serwer jak już wyżej pisałem przez dowolnego klienta ftp działa bez problemu, można kopiowac, usuwać itd. to wszystko jest rejestrowane w logach bez żadnych błędów. Znalazłem w necie post w którym użytkownik napisał o identycznym objawie. Niestety nie uzyskał żadnej odpowiedzi. Najdziwniejsze jest to, że jak w ustawieniach proftpd.conf dam fałszywą ścieżkę do folderu anonymousa to przeglądarka odpowiada(prośba o uzytkownika i hasło). W logach wyczytuje, o błędnej ścieżce. Już sam tego nie rozumiem:/
Wywal tą konfiguracje dla anonymousa jak Ci nie potrzeba i zawsze bedzie pytał o login i hasło. Przeglądarki raczej najpierw próbują łączyć sie anonimowo.
Kamikaze, ale nie chodzi mi o anonymous. Mi wogóle nie chce działać proftpd pod przeglądarką. To, że mnie pyta o użytkownika i hasło to nie znaczy, że działa. Myśli, po czym wywala taki sam błąd jak w przypadku anonimowego użytkownika. Zastanawiam się czy czasem nie ma wpływu na takie zachowanie ipv6, która jest zastosowana w tym deamonie, bo na wcześniejszych wersjach nie wywalało mi błędu na standardowych ustawnieniach o ipv6.
A może pies leży pogrzebany w niezgraniu połączeń pasywnych i aktywnych ?
Myślę, że chroot jest w to zamieszany. Jak dobrze pamiętam podczas instalacji debiana było pytanko "Czy chcesz, aby użytkownicy poruszali się tylko w swoich folderach" i stad taki problem pod przeglądarkami.
Ja bym uruchomił proftpd w trybie nodaemon i z opcją debug. Może bardziej szczegółowe logi pokażą o co chodzi.
Ja bym uruchomił proftpd w trybie nodaemon i z opcją debug. Może bardziej szczegółowe logi pokażą o co chodzi.
Jeśli chodzi Ci o opcje inetd z szczegółowymi logami to wyglądają one tak samo jak już pisałem. Zastanawia mnie jedno. Co odpowiada za przeglądanie ftpa w przeglądarce. Skoro wszystko ładnie działą pod klientami. Może to sprawa uprawnień np. dostępu do udziałów mojego uzytkownika przez serwer? Co Wy na to? Dzięki za zainteresowanie tematem.
Jeśli chodzi Ci o opcje inetd z szczegółowymi logami to wyglądają one tak samo jak już pisałem.
Nie, chodzi mi o
proftpd --debug 3 --nodaemon
żeby sobie zobaczyć na konsoli co się dzieje.
proftpd --debug 3 --nodaemon[/code] żeby sobie zobaczyć na konsoli co się dzieje.
Aaa tego to nie robiłem. I chyba mamy błąd:)
Failed binding to 0.0.0.0, port 21: ADDRESS ALREADY IN USE
Gdzieś mam użyty już ten adres i port. Tylko gdzie?hmmm Sprawdze na innym.
drugi błąd
Check the ServerType directive to ensure you are configured correctly
tego tak do końca nie rozumiem
Ide walczyć dalej:)
proftpd --debug 3 --nodaemon[/code] żeby sobie zobaczyć na konsoli co się dzieje.
Aaa tego to nie robiłem. I chyba mamy błąd:)
Failed binding to 0.0.0.0, port 21: ADDRESS ALREADY IN USE
Gdzieś mam użyty już ten adres i port. Tylko gdzie?hmmm Sprawdze na innym.
drugi błąd
Check the ServerType directive to ensure you are configured correctly
tego tak do końca nie rozumiem
Ide walczyć dalej:)
A wyłączyłeś najpierw proftpd w inetd.conf? Dopiero potem badaj. :)
Lipa Panowie:( Na opcji inetd wyskauje mi błąd Socket operation on non-socket, a na standalone: Failed binding to 0.0.0.0, port 21: ADDRESS ALREADY IN USE. Na firewallu mam zwolniony port 21, żadna usługa mi na nim nie pracuje, już nie wiem co może być przyczyną. Chyba zainstaluje starszego proftpd i sprawdze jak on się będzie zachowywał, bo nic innego już mi do głowy nie przyechodzi.
Lipa Panowie:( Na opcji inetd wyskauje mi błąd Socket operation on non-socket, a na standalone: Failed binding to 0.0.0.0, port 21: ADDRESS ALREADY IN USE. Na firewallu mam zwolniony port 21, żadna usługa mi na nim nie pracuje, już nie wiem co może być przyczyną. Chyba zainstaluje starszego proftpd i sprawdze jak on się będzie zachowywał, bo nic innego już mi do głowy nie przyechodzi.
Jesteś pewien, że nic nie nasłuchuje. Jeśli nie wyłączysz proftpd w inetd.conf, to inetd będzie nasłuchiwał na porcie ftp i z uruchomienia jako standalone na standardowym porcie ftp będą zawsze nici.
lsof -n -i | grep ftp
SUKCESSSS !!! Błąd leżał w firewallu. Brakowało mi regułek"
/sbin/modprobe/ip_nat_ftp
/sbin/modprobe/ip_conntrack_ftp
i ftp chodzi jak powinien. Mam nadzieję, że innym to pomoże. Pozdrawiam