Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Moj problem jest jakze prozty a zarazem banalnie rozbrajający. Po klopotach ze sprzetem (dokladnie HDD) musialem na szybko zaopatrzyc sie w nowy dysk twardy. Jak sie okazalo jest on poszatkowany jak ser szwajcarski albo jak kto woli polskie jesdnie/ulice. Dziura goni dziure. Potrzebuje sprawnego pogramu do formatowania na EXT3 z wylonczeniem uszkodzonych klastrow. Ten pod debianem robi format ale zajebiście dlugo (przeszlo 50 godzin) na stosunkowo malym HDD. Aż strach mysleć co będzie jak sie zaopatrze (bo mam takie plany) w 80GB :( :cry:
Partycje z ext3 zrobisz za pomocą mkfs.ext2 -j (jeśli dobrze pamiętam) i nie trwa to 50 godzin tylko z minute, może krócej. Może spowodowane jest to długie formatowanie bad blockami na dysku. Taki dysk z bad blockami nadaje się już w sumie na śmieci. Można spróbować poratować go jakimś programem typu wdclear (narzędzie od Western Digital), a jeśli bad blocki są gdzieś w taki miejscu że można oddzielić je od sprawnej części to można użyć jakiego partitionera i utworzyć partycje tyko na zdrowym fragmencie.
Pozdrawiam.
Niom co do tego dysku jak sprawa jest taka ze bad gooni bada to radze Ci go od razu wywalic... poniewaz nawet ext3 z systemem ksiegowania nie pomoze... co do zakupu dysku lepiej doplacic te 50 zl i kupic nowy niz uzywany bo uzywane dyski szybko zacznaja robic "ding ding" i odchodza do krajny wiecznych procesorow....
Teraz o samym ext3 po konwersji za pomoca polecenia tune2fs -j /dev/partycja to tylko robi rozszerzenie ext2 charakteryzuje sie to tym ze mozna podmontowac partycje w systemie ext2 i bedzie ona widoczna....
A jesli przy instalacji zrobimy od razu partycje ext3 to takiej operacji nie da sie wykonac...
Pozdrawiam
BiExi
Taaa wszystko fajnie ale ja na razie nie mam kasy na nowy hdd a na czyms czeba pracować :(