Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Vim nie ma żadnego problemu z poprawnym wyświetlaniem pliku kodowanego w utf. Po prostu tekst musi być kodowany w utf.
Co do aterma to mam wątpliwości czy wspiera utf8. Slrn nigdy nie używałem, nie wiem.
/home/nazwausera/.Xdefaults
w tym pliku mozesz zmienic domyslne kodowanie dla aterma a takze zmienic jego wyglad. dokladniejsze info jest w FAQ na dug.net.pl pod haslem "upiekszanie aterm".
jak chcesz UTF to zapomnij o atermie - nie obsługuje
/home/nazwausera/.Xdefaults
w tym pliku mozesz zmienic domyslne kodowanie dla aterma a takze zmienic jego wyglad. dokladniejsze info jest w FAQ na dug.net.pl pod haslem "upiekszanie aterm".
oO ???
jak do lamy :/
Ja wiem gdzie sie konfiguruje aterma. Problem leży w tym że nie wiem jaką czcionkę mu wpisać. To już znalazłem: ISO-10646
Jak zmusić slrn, vim'a i aterma żeby dobrze wyświetlały znaki w UTF. Znaczy jak sobie przestawię locales na UFT.
Odnośnie slrn-a.
Kilka miesięcy temu, jak Etch był jeszcze testing pojawiały się wersje z pełną obsługą UTF-8 (wersje debianowe). Generalnie chodziło o to, że program korzystał z locale'i systemowych. Ostatnio jednak ten pomysł (tymczasowo?) wycofali i kodowanie znów ustawia się w pliku, tak przynajmniej jest w Lennym.
Z tego co czytałem możliwość wyświetlania UTF-8 w tym programie jest możliwa w wersjach >= 0.9.8.1pl2, a taka na dzień dzisiejszy jest tylko w experimental.
I jeszcze jakiś terminal który na pewno wspiera utf... bo aterm mimo wyboru czcionki ma problemy. :/
rxvt-unicode