Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pozdrawiam.
Problem (a jakże) dotyczy Postgresa. Zainstalowałem kiedys wersję 7.4. Trochę czasu mineło, ale z tego co pamiętam, to pakiet zepsuł się, gdy robiłem kiedys upgrade. Od tego czasu nie mogę nic z nim zrobić. Kiedy tylko chcę coś zainstalować, bo zrobić "apt-get -f install", wyskakuje:
# apt-get -f install Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety: postgresql-7.4 Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: postgresql-7.4 1 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 112 nieaktualizowanych. 1 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych. Konieczne pobranie 0B/3375kB archiwów. Po rozpakowaniu zostanie dodatkowo użyte 8192B miejsca na dysku. Czy chcesz kontynuować [T/n]? T Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu postgresql-7.4. (Odczytywanie bazy danych ... 43530 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Przygotowanie do zastąpienia postgresql-7.4 1:7.4.14-2 (wykorzystując .../postgr esql-7.4_1%3a7.4.16-1_i386.deb) ... Stopping PostgreSQL 7.4 database server: main* Error: The cluster is owned by us er id 105 which does not exist any more failed! invoke-rc.d: initscript postgresql-7.4, action "stop" failed. dpkg: ostrzeżenie - poprzedni skrypt pre-removal zwrócił kod błędu 1 dpkg - próba wywołania skryptu z nowego pakietu ... Stopping PostgreSQL 7.4 database server: main* Error: The cluster is owned by us er id 105 which does not exist any more failed! invoke-rc.d: initscript postgresql-7.4, action "stop" failed. dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/postgresql-7.4_1%3a7.4.16-1_i38 6.deb (--unpack): podproces new pre-removal script zwrócił kod błędu 1 Starting PostgreSQL 7.4 database server: main* Error: The cluster is owned by us er id 105 which does not exist any more failed! invoke-rc.d: initscript postgresql-7.4, action "start" failed. dpkg: błąd podczas czyszczenia środowiska: podproces post-installation script zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/postgresql-7.4_1%3a7.4.16-1_i386.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Problem lezy tutaj:
Starting PostgreSQL 7.4 database server: main* Error: The cluster is owned by user id 105 which does not exist any more
Nie znalazłem solucji w języku, który rozumiem. Czy ktoś z Was już się z tym spotkał? Dzięki.
Już tego próbowałem wcześniej. Moja wina, zapomniałem wspomnieć. Próbowałem też innymi programami. W takich przypadkach dostaję:
apt-get --purge remove postgresql-7.4 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: postgresql-7.4* 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 1 usuwanych i 112 nieaktualizowanych. 1 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych. Konieczne pobranie 0B archiwów. Po rozpakowaniu zostanie zwolnione 8368kB miejsca na dysku. Czy chcesz kontynuować [T/n]? T dpkg: błąd przetwarzania postgresql-7.4 (--purge): Pakiet jest w złym stanie - powinien zostać przeinstalowany przed usunięciem. Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: postgresql-7.4 E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
I tego próbowałem. Efekt wiadomy. Jednak trzeba przyznać, że problem jest dość ciekawy.