Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Próbuje przetestować virtualboxa i natrafiam na problem.
Nie może załadować modulu vboxdrv.Zagladam więc do dmesg i wywala mi takie coś
vboxdrv: Trying to deactivate NMI watchdog permanently... vboxdrv: NMI watchdog either active or at least initialized. Please disable the NMI vboxdrv: watchdog by specifying 'nmi_watchdog=0' at kernel command line.
Nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić.Mam wyłaczyć to watchdog NMI ale nie bardzo wiem jak.
Pozdrawiam.
Jak narazie to nie umiem załadowac tego modulu.Ale to na jaju 2.6.20 kompilownym.
Na prędce wrzuciłem stara paczke z 2.6.16 i tam mi sie prawidłoowo skompilowal i zaladował.
Ale na dziś mam juz dosc Bo miałem jescze perypetie z gcc zapomniałem że przestwiłem na 3.4 i to tez sprawialo problem z kompilacja modulu.Jutro sie tym zajmę.
A virtualboxa instalowalem z paczki http://www.virtualbox.org/download/1.3.8/VirtualBox … etch_i386.deb
Pozdrawiam
A takie coś zrobiłeś?
groupadd vboxusers usermod -G vboxusers -a nazwa_użytkownika chgrp vboxusers /dev/vboxdev
To jest bardzo ważne!
No i ewentualnie , jak dalej będzie coś nie tak to:
chmod 666 /dev/vboxdrv
Uruchomiłem to poprawnie ale na jaju 2.6.16.
Sedno mego pytania zaś brzmi co zrobić z tym fantem
Please disable the NMI vboxdrv: watchdog by specifying 'nmi_watchdog=0' at kernel command line.
na jaju 2.6.20.
Zastanawiam się czy nie przekompilowć wyłączając opcje watchdog ale nie wiem do czego to służy i czy nie będzie miało wplywu na co innego.
Pozdrawiam