Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Przyznam, że nie za bardzo rozumiem znaczenia pól w sekcji "Cryptographic options". Pytania mam takie:
1) Czy gdybym chciał przy użyciu gpg zaszyfrować dane korzystając np. z algorytmu AES/Twofish/Blowfish to odpowiadająca temu algorytmowi opcja musi być zaznaczona?
2) Czy jeśli w konfiguracji kernela zaznaczę np. MD4 digest algorithm to będę mógł używać jakiejś gotowej funkcji do obliczania MD4 z poziomu własnego programu w C/C++?
3) Przy niektórych opcjach zamiast standardowego okienka jest tylko kreska ---. Czy to znaczy, że nie ma wyboru i dana opcja musi być koniecznie wkompilowana?
4) Do jakich zastosowań mogą być przydatne te funkcje (słyszałem, że do szyfrowanych połączeń wi-fi)? Aktualnie mam zaznaczone tylko "ECB support" i kilka kresek. Zastanawiam się czy coś jeszcze warto zaznaczyć.
Do czego jest używane to ECB?