Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
próbuję przepakietować wesnoth z experimental (używam testing, pojedyńcze pakiety z wyższych), zmieniłem deb-src na experimental, zainstalowałem paczki konieczne do kompilacji i:
$ apt-get -b source wesnoth (pobiera, rozpakowuje, patchuje) gpg: Signature made sob 28 kwi 2007 01:46:45 CEST using DSA key ID 54E672DE gpg: Can't check signature: public key not found dpkg-source: extracting wesnoth in wesnoth-1.3.2 dpkg-source: unpacking wesnoth_1.3.2.orig.tar.gz dpkg-source: applying ./wesnoth_1.3.2-1.diff.gz dpkg-buildpackage: source package is wesnoth dpkg-buildpackage: source version is 1.3.2-1 dpkg-buildpackage: source changed by Isaac Clerencia <isaac@debian.org> dpkg-buildpackage: host architecture i386 dpkg-buildpackage: source version without epoch 1.3.2-1 debian/rules clean /usr/bin/dpkg-buildpackage: debian/rules: /usr/bin/make: bad interpreter: Brak dostępu Polecenie budowania 'cd wesnoth-1.3.2 && dpkg-buildpackage -b -uc' zawiodło. E: Proces potomny zawiódł
zawartość debian/rules:
#!/usr/bin/make -f include /usr/share/cdbs/1/rules/debhelper.mk include /usr/share/cdbs/1/class/autotools.mk include /usr/share/cdbs/1/rules/simple-patchsys.mk DEB_CONFIGURE_EXTRA_FLAGS := --bindir=/usr/games --with-localedir=/usr/share/locale --with-fifodir=/var/run/wesnothd --with-datadir-name=wesnoth --datadir=/usr/share/games --enable-editor --enable-server --enable-python --with-fribidi DEB_INSTALL_CHANGELOGS_ALL := changelog common-install-arch:: DESTDIR=$(CURDIR)/debian/tmp/ $(MAKE) install-exec DESTDIR=$(CURDIR)/debian/tmp/ $(MAKE) -C doc/man install cp debian/tmp/usr/games/wmlxgettext debian/wesnoth/usr/bin/wesnothml-xgettext common-install-indep:: DESTDIR=$(CURDIR)/debian/tmp/ $(MAKE) install-data-local datadir=/usr/share pkgdatadir=/usr/share/games/wesnoth DESTDIR=$(CURDIR)/debian/tmp/ $(MAKE) -C po install localedir=/usr/share/locale clean:: find po -name "*.gmo" -exec rm -f {} ; find po -name "stamp-po" -exec rm -f {} ;
jakieś pomysły?
/usr/bin/dpkg-buildpackage: debian/rules: /usr/bin/make: bad interpreter: Brak dostępu
$ apt-get -b source wesnoth
śpecem jakimś tam nie jestem, ale robisz to ze zwykłego usera, a nie z roota, i może dlatego jest problem
pozdrawiam
miłosz
Próbowałeś z roota?
tak, efekt dokładnie ten sam
poza tym wg wszelkich poradników powinno się kompilować i budować paczki właśnie spod usera, nie roota ;)
Kod:
apt-get -b source pakiet
apt-get build-dep pakiet
dpkg-buildpackage -rfakeroot -uc -us
tar xvhf nazwa.tar.gz
cd nazwa
dh_make
dpkg-buildpackage -rfakeroot
lub z opcja zrobienia paczuchy -d
Lub zassaj inne zródło tego pliku moze byc gdzieś jakies zamotane bubu
EDIT
lub z opcja zrobienia paczuchy -d
Stawiam na to
azhag, możesz też skorzystać z
[URL=http://www.debianusers.pl/article.php?aid=58#buildingfromdebianisedsources]Tworzenie pakietu ze zdebianizowanych źródeł[/URL]
$ tar zxf wesnoth_1.3.2.orig.tar.gz $ gzip -cd wesnoth_1.3.2-1.diff.gz | patch -p0 $ cd wesnoth-1.3.2.orig $ chmod +x debian/rules $ dpkg-buildpackage -rfakeroot -us -uc
właśnie się buduje
Ale dałem ciała. :D
Robiłem to na partycji, na której zabroniłem wykonywania skryptów. A jakby nie patrzeć debian/rules to właśnie skrypt.
Zmieniłem /etc/fstab, przemontowałem, kompiluję :)
Próbowałeś z roota?
tak, efekt dokładnie ten sam
poza tym wg wszelkich poradników powinno się kompilować i budować paczki właśnie spod usera, nie roota ;)
Wszelkie tutoriale mówią także o stosowaniu opcji -rfakeroot jeśli buduje się z użytkownika. ;)
Sprawdziłbym czy plik debian/rules ma prawa do wykonywania.
Strony: 1