Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kadu w końcu weszło oficjalnie do Debiana. :) Na razie oczywiście tylko w Sidzie. Opiekunem oczywiście jestem ja.
Zmieniłem układ paczek. Teraz mamy paczki:
kadu - zawiera sam program i wszystkie oficjalne moduły
kadu-external-modules - wszystkie moduły z autodownloadu
kadu-themes - wszystkie themesy emotek i ikon
kadu-dev -guess what ;)
Ale mi zrobili prezent na urodziny. :))) Bo dzisiaj Kadu wlazło do archiwum Debiana, a jam urodzon 12-go maja. :))
Gratuluję no i sto lat :)
Przy dist-upgrade juz sie kadu-external-modules sam poleca :]
jakas lipa u mnie jest bo dałem
apt-get update
apt-get dist-upgrade
apt-get install kadu-external-modules kadu-themes
to wywala mi
Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Następujące informacje mogą pomóc rozpoznać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: kadu-external-modules: Wymaga: libcurl3-gnutls (>= 7.15.5-1) ale nie da się go zainstalować E: Pakiety są błędne
a
apt-cache search libcurl3-gnutls
daje
libcurl3-gnutls: Zainstalowana: (brak) Kandydująca: (brak) Tabela wersji:
repo mam ustawione na ftp.pl.debian.org
macie jakiego pomysła? może trza jeszcze poczekać na tego pakieta. na packages.debian.org tez nie znalazłem tego pakietu
szto latów, Prezu :D świetny prezent dostałeś, też bym tak chciał ;]
Dzięki za życzenia. :)
siarka2107: Zauważ, że dist-upgrade prawie nigdy nie aktualizuje wszystkiego. Po prostu zamieszanie z zależnościach przy aktualizowaniu jest zbyt duże. Uruchom aptituda i ręcznie popraw zależności.
Gratuluję. :)
Z ciekawości się zapytam, jak została rozwiązana sprawa z openssl?
100 lat Prezu:) gratuluje i zycze dalszych sukcesow:)
Długo Cię nie było, ale radość tym większa - prezent dla Ciebie i dla nas też :)
Gratulacje
rozumiem ze mam posiłkowac sie ta paczka z testinga albo etcha bo w sidzie jej nie ma
jest w sidzie..
Z opensslem sprawa została rozwiązana tak, że teraz libgadu z nim nie linkuje, a moduły encryption i mail nie są dołączone. Mail przeportuję na libgnutls. Z encryption sprawa nie jest tak prosta. Przygotuję po prostu nieoficjalną paczkę z tym modułem i umieszczę na kadu.net dla tych którzy używają tego modułu.
jakoś na packages.debian.org nie na tego pakieta...???
jakoś na packages.debian.org nie na tego pakieta...???
chyba mamy inny internet ;)
http://packages.debian.org/unstable/net/kadu
ps. "pakietu"
trzeba przeczytać dokładnie cały temat a póżniej się wypowiadać, może niejasno się wyraziłem ale szukałem paczki libcurl3-gnutls a nie kadu, paczki libcurl3-gnutls nie ma w unstable
trzeba przeczytać dokładnie cały temat a póżniej się wypowiadać, może niejasno się wyraziłem ale szukałem paczki libcurl3-gnutls a nie kadu, paczki libcurl3-gnutls nie ma w unstable
To prawda co mówi siarka, nie ma w unstable libcurl3-gnutls. Jest libcurl4-gnutls ale ona nie działa z external-modules.
Rozwiązanie jest proste:
Stąd trzeba ściągnąć paczkę deb z libcurl3-gnutls i zainstalować ją, np z pomocą dpkg -i paczka.deb. Miłego gadulcowania :P
Zgadza się. Pech chciał, że libcurl3 zamieniono na libcurl4 w tym samym czasie w którym Kadu wlazło do archiwum -- autobuildery zlinkowały go jeszcze z libcurl3, po czym zbudowały libcurl4 z zamieniły libcurl3 na 4. :) Ci, co zdążyli się załapać na curl3 mają i tyle. Ale to akurat nie problem -- wystarczy zlinkować z libcurl4 i powinno być ok. Właśnie się za to zabrałem. Jak będzie ok, to niedługo pojawi się w archiwum Kadu zlinkowane z libcurl4.
A kiedy będzie moduł do jabbera?
Kadu jest najlepszym komunikatorem jaki znam, ale co mi z niego jeśli obsługuje tylko gg :(
Kadu na początku miało być klientem zgodnym z Gadu-Gadu. Dopiero potem pojawiły się sygnały, że fajnie byłoby zrobić z niego multi-komunikator. Oczywiście nie jest to proste, bo trzeba przepisać duużo kodu teraz. Ale prace nad tym trwają.
Jest już w archiwum Debiana Kadu zlinkowane z libcurl4