Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Instaluję Debiana 4.0 na laptopie.
Muszę użyć Knoppixa 3.0 (nie mam DVD na SCSI na te nowsze wersje), żeby mieć możliwość wglądu do partycji linuxowych środowiska Debian 4.0.
Debian 4.0 nie jest jeszcze zainstalowany na twardzielu, bo jedyny DVD z którego instaluję Debiana jest pod USB... i dzieje się taka kicha podczas instalacji, że instalator Debiana po jakimś czasie gubi DVD (próbuje go wykryć i go nie wykrywa). Dzieje się to najczęściej po spartycjonowaniu i sformatowaniu dysków. Na USB mam też mysz.
W każdym razie partycje są - to wiem, bo Knoppix działa poprawnie i je wykrywa i mogę je przeglądać. No właśnie! -i to jest wszystko -żeby zrobić coś więcej muszę zmienić się w superuser'a. No i okey - to próbuję: wpisuję w konsoli: su, potem wyskakuje żebym podał hasło i koniec.. :( Nie znam hasła i na pewno to hasło to nie jest: root, su, 123, passwd, password ani default. Po prostu nie wiem... :(
Czy ktoś wie jak zalogować się w Knoppix 3.0 Live jako superuser??
Proszę o pomoc!
sudo su
i jesteś rootem
Kod:
sudo sui jesteś rootem
Thnx! :) Zaraz spróbuję! :)
witkacy
ja tam zamiast:
sudo su
wolę zapodać:
sudo passwd
i wklepać swoje hasło, wtedy już normalnie się loguję jako root przez polecenie su
pozdrawiam
miłosz
Dzięki! :) Wszystko się sprawdza tak jak napisaliście.
Mam jeszcze inny problem związany z instalacją Debiana z tym że napiszę nowy temat do tego, żeby był porządek.