Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć, wine tymczasowo nie jest mi potrzebny więc go usunąłem. Problem jest w tym, że dalej jest on pokazywany w K-> Debian -> Wine. Wie ktoś jak się pozbyć tego elementu ? Dodam że jak usunę go za pomocą edytora menu KDE to automatycznie się wine tam pojawia pomimo zapisania ustawień. Jeszcze jedno, z tego co wiem to za menu "Debian" odpowiada zainstalowana paczka "menu", może powinienem odpowiednio edytować plik konfiguracyjny tego pakietu ? Tylko gdzie ten plik się znajduje ;-)
zaczalbym od grzebania w /var/lib/menu-xdg/ ale nie wiem bo sie nigdy tym nie bawilem
ppm na K, -> edytor menu, potem ppm na aplikacji -> usuń
Bodzio:
Dodam że jak usunę go za pomocą edytora menu KDE to automatycznie się wine tam pojawia pomimo zapisania ustawień
operacja taka jak ty powiedziales powoduje ze wpis sam mu sie odnawia.
Bodzio:
Dodam że jak usunę go za pomocą edytora menu KDE to automatycznie się wine tam pojawia pomimo zapisania ustawień
operacja taka jak ty powiedziales powoduje ze wpis sam mu sie odnawia.
Dokładnie ;-)
zaczalbym od grzebania w /var/lib/menu-xdg/ ale nie wiem bo sie nigdy tym nie bawilem
Przejrzałem wszystkie pliki w /var/lib/menu-xdg/ niestety wine nie znalazłem.
Zrob stary windziarski trik: zrestartuj kompa :)
moze pomoze
Ja bym zaczął od szukania w folderze /home/user/.config tam to gdzieś chyba jest zapisane.
Pozdrawiam
/home/kuba/.config/menus/applications-kmenuedit.menu
to jest tutaj :)
Kod:
/home/kuba/.config/menus/applications-kmenuedit.menuto jest tutaj :)
Pomimo usunięcia wpisu <Name>Wine</Name> nadal w K -> Debian -> znajduje się pusty katalog wine ;-(
su apt-get remove --purge wine
i restart kompa/przelogowanie.
jak nie zatrybi to nie wiem.
Mnie tam na takie różne dziwne sytuacje (czasem katalogi po usunięciu same odtwarzają się) pogada usunięcie czegoś tam z roota, czyli "su".
Kod:
su apt-get remove --purge winei restart kompa/przelogowanie.
jak nie zatrybi to nie wiem.
Oczywiście tak robiłem - zawsze tak usuwam ;-) ( --purge remove
Tylko z pomocą aptitude, nie robi takiego bałaganu jak apt ;-]
Do aktualizowania menu Debiana służy program update-menus, spróbuj tym
Do aktualizowania menu Debiana służy program update-menus, spróbuj tym
Też nie pomaga ;-(, dodam jeszcze że w K -> Zgubione i znalezione -> znajduje się True Combat które też wcześniej usunąłem.
PS. Co do restartów, oczywiście nie pomagają :P
dpkg-reconfigure menu
moze tak?
zamiast menu daj nazwe pakietu odpowiadajacego za menu, zdaje sie ze na poczatku tematu byl napisany.
Kod:
dpkg-reconfigure menumoze tak?
zamiast menu daj nazwe pakietu odpowiadajacego za menu, zdaje sie ze na poczatku tematu byl napisany.
Robiłem tak, przed napisaniem poprzedniego posta. Czyżbym musiał się przyzwyczaić ?:(
~/.local/share/applications
Przeszukałem cały katalog szukając czegoś co w nazwie zawiera wine i ...
Znalazłem, usunąłem i problem znikną :)))
I thank all for assistance.