Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Często spotykany problem z NVIDIA + Kernel 2.6.20
W logu po próbie instalacji występuje błąd: "GPL-incompatible module nvidia.ko uses GPL-only symbol 'paravirt_ops'"
Dla osób którym z lenistwa nie chce się budować własnego jądra przedstawiam prosty sposób na rozwiązanie tego problemu. Rozwiązanie bazuje na pakietach pod CPU 686, aczkolwiek powinno działać pod innymi architekturami.
apt-get install linux-source-2.6.20 linux-headers-2.6.20-1-686 cd /usr/src tar -xjf linux-source-2.6.20.tar.bz2 copy linux-headers-2.6.18-1-686/.config linux-source-2.6.20/ rm /lib/modules/2.6.20-1-686/build ln -s /usr/src/linux-source-2.6.20/ /lib/modules/2.6.20-1-686/build cd linux-source-2.6.20 make menuconfig
W opcji "Processor type and features" wyłączamy opcję "Paravirtualization support (EXPERIMENTAL)"
Ustawiamy tu także "Processor family" na Pentium-Pro [czyli 686]
Całość zapisujemy.
make prepare make scripts
Instalujemy spokojnie sterowniki ze strony producenta.
--
Pozdrawiam, Marcin.
Myślę, że można dodać do faq
Notos mógłbyś podać mi repozytoria abym mógł jądro ściągnąć z repo??
Zasadniczo nie wiem jakie pytanie chciałeś zadać. :-)
Używam standardowego repo z unstable i debian-multimedia
--
Pozdrawiam, Marcin
Rozwiązałem problem. Aptitude nie mógł mi znaleźć linux-source 2.6.20. Brakowało mi tego wpisy w repozytoriach:
deb-src http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing main non-free contrib