Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-05-06 03:07:07

gbudny - Użytkownik

gbudny
Użytkownik

xgl co wybrać

witam

Postanowiłem kupi nieco nowszą kartę geforce i wymienić stare gf 4 mx 440 se na geforce fx. Prawdopodobnie przyjdzie w przyszłym tygodniu i zastanawiam się nad instalacją xgl. Widziałem paczki dla suse prerobione na .deb ale nie słyszalem o nich zbyt dobrych opini. Drugie to paczki dla ubuntu ale w tym wypadku nie bardzo wiemn jak jest ze stabilnoscią. Najlepiej byłoby to skompilowac ale  w trakcie aktualizacji systemu też mogą pojawić sie problemy.  Dlatego pytam was co jest najlepszym rozwiązaniem w przypadku xgl pod debianem?

BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.

#2  2007-05-06 15:53:43

harry666t - Członek DUG

harry666t
Członek DUG

Re: xgl co wybrać

*nie ma* dobrego rozwiązania z xgl pod debianem. za to jest AIGLX - aby się tym posłużyć wystarczy Xorg >= 7.1 (jest już w stable ^_^) i binarne sterowniki nvidii. howtów jest pełno.

też mam gf 440 mx i w berylu po wyłączeniu wykrywania refresh rate i sync to vblank mam średnio 60 fps. gorzej jak się włączy naraz blur wobbly transparent animacje i półprzezroczystą kostkę, ale tak to można się pobawić ;]

aha, co do karty gf440. w drzewie 9xxx nvidia postanowiła rzucić w kąt wsparcie dla tego gpu, więc będziesz musiał sam sobie skompilować wersję 9631 (tylko 9* mają wsparcie dla texture_from_pixmap, bez którego beryl nie ruszy). a do tego musisz wpierw zrekompilować jądro.

najlepiej poszukać na stronie nvidii listy kart wspieranych przez najnowsze stery i tej listy się trzymać podczas zakupów. będzie potem mniej babrania :D

[ /\/\/\ o_0 ----->>>       Ascii Art Userbar User ]

"steal and steal and steal some more and give it to all your friends and keep on stealin'"
- Reznor

Stopka forum