Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam dziwny problem podczas instalacji debiana 3.1 sarge.
Wywala mi pod koniec instalacji takie cos jak na screenie ktory zalaczam pod linkiem:
ftp://ftp.indeo.pl/DSC09937.JPG
W czym rzecz ?????????? nigdy czegos takiego nie mialem a instalowalem kilkanascie razy debiana smutny
Problem jest z kazda wersja 3.1
Czy ktos cos wie na ten temat
Pozdrawiam
Ten komunikat oznacza ze probujesz wlasnie usunac swoje jadro dystrybucyjne wraz z modulami. Prawdopodobnie jest to błąd APT-a. Spróbuj jeszcze raz zainstalować debiana z tym, że zamiast naciskać od razu enter po odpaleniu z płyty, wpisz tam:
install26
co spowoduje zainstalowanie debiana z nowszym jądrem.
Powodzenia. Jesli sie nie uda to ściągnij Etcha, jest o wiele lepszy, i obsluguje wiele wiecej sprzetu.
W sumie to nic dziwnego, że tak jest. Bo w source.list jest stable (etch), a ty instalujesz oldstable (sarge).
Możesz albo zainstalować etcha, albo spróbować kontynuować instalacje, albo ściągnąć oldstable z debian.org.
czy nie lepiej zainstalować Etch 4.0.r0 ma nowsze jądro
wersje jaką msz to jest starsza 3.1 sarge i stary kernel , obecne sa 2.6 a ty masz 2.4 i sa problemy i widac odrazu
wlasnie nie chce etch-a bo mam problemy z patchomatic i iptables
nie da sie tego jakos obejsc
niby w czym 4.0 jest lepszy od 3.1 jezeli chodzi o router i server do sieci
Wkurza mnie jedno zainstalowalem sobie 4.0 loguje sie zdalnie ssh do niego a mc w ssh wyglada tragicznie.
Albo wpisuje apt-get install mc (lub iptraf) a mi wywala apt zebym wlozyl plyte cd netinst .....
Tragedia
niby w czym 4.0 jest lepszy od 3.1 jezeli chodzi o router i server do sieci
Wkurza mnie jedno zainstalowalem sobie 4.0 loguje sie zdalnie ssh do niego a mc w ssh wyglada tragicznie.
Albo wpisuje apt-get install mc (lub iptraf) a mi wywala apt zebym wlozyl plyte cd netinst .....
Tragedia
To ci się właśnie podstawy obsługi systemu kłaniają ;)
1. Midnight Commander będzie wyglądał lepiej jak odpowiednio zlokalizujesz system (spolonizujesz, zukranisz, zrusyfikujesz ;) )
2. Edycja pliku /etc/apt/sources.list rozwiąże Twój problem.
pewnie mc wyglada z krzakami bo masz zapewne kodowanie UTF-8 ustawione a nie pl_PL ISO-8859-2 wiec albo zmien kodowanie w systemie albo w terminalu jakim sie laczysz po ssh ( domyslam sie ze jest nim putty )
apt-get install locales