Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG
Witam,
Nie to ze abym nie mial dzwieku ale troche mi sie namieszalo. Ogolnie staram sie korzystac z alsy ale cos mi jeszcze nie gra tak jak chce. Rozchodzi sie o to ze na bank korzystam z alsy bo jak dam modconf to nie mam zaznaczonych oss ani innych wiec chyba dobrze ale nie do konca. Np nie moge korzystac w gnome z glosniosci lecz jedynie z konsolowego alsamixer.
Jak dam /etc/init.d/alsa stop to wtedy nie gra dzwiek tzn chodzi mp3 a jej nie slychac - to chyba mnie potwierdza ze w xmms dziala na alsie (modul w konfiguracji xmmsa mam na alsa)
W czym problem?
- pierwsze to ze dzwiek mam jakis slabiutki. Dokladnie mam dzwiek z plyty ALC850 i mam podlaczone to pod wierze jack --> 2x chinch. W windows fajnie mi sie rozchodzi na 5 glosnikow a na linuxie graja tylko 2 glowne (duze) i tutaj odczuwam niedosyt.
- co z tym ustawianiem glosnosci w gnome
- nie moge jednoczesnie sluchac xmmsa i np uzywac dzwiekow z kadu czy tez skype o przychodzacej wiadomosci. Przerywa xmmsa.

Członek DUG
Tez mam takie problemy jak ty i dotego dziala XMMS i co jakis czas sie wywraca i wywala komunikat cos tam cos ze karta dzwiekowanie nie przystosowania i czy na pewno dobry modol wybralem - no wiadomo o co chodzi :) Tez w modconf powyłączałem wszystko. Kurcze cos nie tak :/

Członek DUG

Użytkownik

zahaszujcie wszystkie aliasy w /etc/modules.conf oraz /etc/modules dotyczace dźwęku - restart kompa (bo nie zawsze da się wyładować moduły), a potem po kolei ładować moduły: (najlepiej skorzystac z "modconf") soundcore, ... i dalej główny modół od kart do momentu az dźwięk zadziała i nie dorzucać nic więcej. tez tak miałaem jak instalowałem alsę ze źródeł, wszystko się wywalało jak było za dużo nie potrzebnych modulów. Używam sterownika emu10k1 do Audigy i też się sporo nakombinowałem z tymi modułami oraz w mikserze żeby mi wszystkie kanały chodziły . A jesli chodzi o gnome, to jest "gnomealsamixer" czy jakos tak dokładnei nie pamiętam, ale pod iksy zdecydowanie polecam "alsamixergui"

Członek DUG
Ja sobie chyba jeszcze raz przekompiluje kernel bo cos czuje za duzo dalem do niego w przypadku dzwieku. Musze tylko wyczytac gdzies co tam zaznaczyc aby miec tylko potem alse na ac97 (intela plyta)... i przy okazji cos mi nie dziala zgrywanie zdjec z cyfrowki a na orginalnym kernelu szlo :/ (już sie zgrywa ale jako root. Trzeba pewnie dodać usera do jakieś grupy)