Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Właśnie zainstalowałem sterowniki nvidii i myślałem, że będzie już skalowanie na pełny ekran po naciśnięciu "F", ale niestety nie ma.
Co trzeba zmienić, by obraz był na pełnym ekranie, a nie tylko w oryginalnej wielkości?
Mam kartę Riva TNT2.
Właśnie zainstalowałem sterowniki nvidii i myślałem, że będzie już skalowanie na pełny ekran po naciśnięciu "F", ale niestety nie ma.
Co trzeba zmienić, by obraz był na pełnym ekranie, a nie tylko w oryginalnej wielkości?
Mam kartę Riva TNT2.
Ustawić w pliku ~/.mplayer/config
vo = "xv"
Mam taki sam problem, ale kartę Radeon. Co trzeba wpisać w configu w przypadku tej karty, aby obraz był "rozciągnięty" na pełny ekran?
Wpisywałem już zarówno vo = "xv" jak i vo = "gl2" ale nic to nie zmienia. Obraz jest cały czas na środku ekranu w oryginalnym rozmiarze w jednym i drugim przypadku.
Zauważyłem, że niektóre opcje dopisane do configu nie działają, np. dopisałem
flip=yes
co powinno odwrócić odtwarzany obraz, ale nie odwróciło - jest cały czas normalnie. Natomiast jak uruchomię mplayera z konsoli z opcją
mplayer -flip plik.avi
do działa poprawnie (obraz jest odwrócony). Może w ten sam sposób nie działa zmiana opcji "vo"?
Sterowników nie instalowałem. Po instalacji systemu wszystko (z wyjątkiem mplayera) działa poprawnie, a nie chciałem nic zepsuć, więc żadnych dodatkowych sterowników nie instalowałem.
Spróbuj w pliku konfiguracyjnym
zoom=1
Pozdrawiam
Zrobiłem wg tego opisu i teraz wyjście polecenia fglrxinfo jest prawidłowe
davidoski@c17-19:~$ fglrxinfo display: :0.0 screen: 0 OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc. OpenGL renderer string: RADEON 9600 Series Generic OpenGL version string: 2.0.6011 (8.28.8)
Jednak mplayer zachowuje się tak jak poprzednio.
[Dodano]:
Drugi nowy efekt jest taki, że nie mogę oglądać tv przez xdtv (przedtem działał). Po włączeniu dostaję czarny ekran, chociaż dźwięk jest słyszalny. Mogę tylko zrobić Ctrl-Alt-Backspace i restart x-ów....
A na jakim jaju jedziesz? Mi xdtv tak się zachowuje na jądrze 2.6.21 na 2.6.20 działa ok.
Pozdrawiam
davidoski@c17-19:~$ uname -r 2.6.18-4-486
Oryginalny kernel ze stabilnej wersji, resztę mam z repozytoriów lenny. Myślisz, ze zmiana jądra na 2.6.20 by pomogła?
Raczej nie bo na 2.6.18 xdtv działało dobrze.Nie wiem tylko dlaczego mi na 2.6.21 tak się dzieje.
A co konsola pluje przy xdtv?
Pozdrawiam
davidoski@c17-19:~$ xdtv This is xdtv 2.4.0 running on Linux/i686 (2.6.18-4-486). scandir: Nie ma takiego pliku ani katalogu filename = /home/davidoski/.xdtv/xdtvrc /dev/video0 [v4l2]: no overlay support xdtv_v4l-conf had some trouble, trying to continue anyway Warning: Missing charsets in String to FontSet conversion wmhooks: netwm detected wmhooks: netwm state above supported wmhooks: netwm fullscreen supported wmhooks: nothing found... DGA: server=2.0, include=2.0 VidMode: server=2.2, include=2.2 available video mode(s): 1280x1024 1280x1024 1280x1024 1152x864 1152x864 1152x864 1024x768 1024x768 1024x768 1024x768 1024x480 848x480 800x600 800x600 800x600 800x600 800x600 800x600 720x576 720x480 640x480 640x480 640x480 640x400 640x400 512x384 400x300 400x300 320x240 320x240 320x200 320x200 No XvVideo port available. No XvImage port available with yuyv format. Warning: Cannot convert string "none" to type relief ioctl VIDIOC_G_FBUF: Zły argument classical overlay is disabled*** GRABBER DEVICE TYPE = v4l2 Warning: Missing charsets in String to FontSet conversion MMX, SSE, AMD MMX extensions, 3DNOW, have been detected. Method mmxext_32K *** AUDIO DEVICE TYPE = alsa *** MIXER DEVICE TYPE = alsa Zakończony
Zakończony
- to po tym jak zbijam przez "kill" proces programu w trybie tekstowym (Ctrl+Alt+F1), bo nic nie ma na ekranie. Dopiero po zbiciu mogę powrócić do trybu graficznego (Ctrl+Alt+F7). Wtedy w głośnikach słychać cały czas dźwięk z tunera tv i nie można tego wyłączyć.
W zasadzie nie wywala takich błędów jak u mnie na 2.6.21.
Z tego co pamiętam to właśnie na sterach fgrlx karty tv tak się zachowują.No ja mam nvidię.Sprobuj przestawic się experymentalnie na stery xorga i zobacz czy pojawi się obraz w xdtv.
Pozdrawiam
Sprobuj przestawic się experymentalnie na stery xorga
Czyli te które były oryginalnie zaraz po instalacji czystego systemu? Tylko jak to zrobić.... Masz może gdzieś linka do jakiejś instrukcji? Stery fglrx instalowałem wg howto z faq DUG-a, ale nie ma tam nic o tym jak by to teraz odkręcić z powrotem...
Zmien tylko sterownik w /etc/X11/xorg.conf
Jak zmienię wpisy na "ati" to X-y wogóle nie wstają, musiałem z powrotem zminić na "fglrx" W configu są dwie sekcje "Device" co wydaje mi się trochę dziwne, może to przez to
Section "Device" Identifier "ATI Technologies Inc M10 NQ [Radeon Mobility 9600]" Driver "fglrx" BusID "PCI:1:0:0" EndSection Section "Device" Identifier "aticonfig-Device[0]" Driver "fglrx" EndSection
Zrob sobie kopię zapasowa tego pliku i potem zrob
dpkg-reconfigure xserver-xorg
i ustaw na ati albo radeon.
Gdyby xy nie wstawały to przywrócisz stary plik.
Ale w niuansach ati się nie orientuję.
Pozdrawiam
ok, spróbuję, dzięki za pomoc.
Wnerwiłem się - przeinstalowałem Debiana. Mplayera już nie instaluję więcej - będę używał Xine, jest z nim mniej problemów.
Sterowników do ATI też nie instaluję - zostaję na tym co jest po instalacji systemu. Czy instalacja oryginalnych sterowników do karty graficznej jest jeszcze do czegoś innego potrzebne oprócz obsługi akceleracji 3D? Tzn. czy brak zainstalowanych sterowników jest jeszcze w jakiś inny sposób niekorzystne (mniejsza wydajność, gorsza grafika lub coś podobnego?)
Pozdrawiam
davidoski
Sterowników do ATI też nie instaluję - zostaję na tym co jest po instalacji systemu. Czy instalacja oryginalnych sterowników do karty graficznej jest jeszcze do czegoś innego potrzebne oprócz obsługi akceleracji 3D? Tzn. czy brak zainstalowanych sterowników jest jeszcze w jakiś inny sposób niekorzystne (mniejsza wydajność, gorsza grafika lub coś podobnego?)
Nie, raczej nie. Chociaz oczywiscie wszystko wyjdzie w praniu :-) Ja sie przejachalem, jak zaczalem pisac projekt z grafiki komputerowej (zabawa z OpenGl).