Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Już od dawna rozważam upgrade sprzętu, i tak się zastanawiam, czy może spróbować oddalić się nieco od "jedynej słusznej architektury" x86/x86_64 w stronę czegoś
1. tańszego
2. bardziej energooszczędnego
3. mniej szumiącego
4. wydajniejszego / szybszego
5. bardziej niezawodnego
6. byle dalej od windows
7. ogólnie ciekawego i egzotycznego, żeby kumple ciągle robili takie fajne "WTF" oczka jak im mówię że to nie jest ni intel, ni amd :D
rozglądałem się nieco za workstacjami suna, ale naprawdę trudno znaleźć jakieś porównania możliwości i wydajności w stosunku do stacji na x86 o podobnych parametrach. myślałem też o jakiejś skrzynce z powerpc czy m68k, tylko że ciężko jest się zorientować w dostępnej ofercie.
czy ktoś kiedyś kupował / używał serwerów i/lub stacji roboczych innych niż x86? jakieś porady dla niezorientowanego, ale zainteresowanego? generalnie mam dziś p4/celerona 2.4 ghz, 256 mb ramu i geforce 440 mx, i w sumie dobrze by było gdyby ten zakup to był *upgrade* w stosunku do obecnego sprzętu, i aby nie wypłukał kieszeni :P
przy okazji... ktoś wie skąd tanio wytrzasnąć kalkulator TI92+ lub w miarę developowalnego palmtopa (najlepiej z linuxem czy innym demonem bsd, żeby można było różne mroczne eksperymenty robić :D)?
Mam suszarke do włosów ale nie wiem czy da sie na niej zrobić aptitude dist-upgrade
[...]
1. tańszego
2. bardziej energooszczędnego
3. mniej szumiącego
4. wydajniejszego / szybszego
5. bardziej niezawodnego
6. byle dalej od windows
7. ogólnie ciekawego i egzotycznego, żeby kumple ciągle robili takie fajne "WTF" oczka jak im mówię że to nie jest ni intel, ni amd :D
[...]
Tak to Ci tylko w Erze dopasują. :D
A może ppc :>
Mam suszarke do włosów ale nie wiem czy da sie na niej zrobić aptitude dist-upgrade
raczej nie, suszarki zazwyczaj śmigają na różnych wariantach BSD.
A może ppc :>
niech będzie ppc. skąd, ile ciśnie, ile kosztuje, możliwości rozbudowy typowej workstacji opartej na procesorze tego typu?
Tak to Ci tylko w Erze dopasują. :D
hmm, dlaczego w mojej liście TODO przed chwilą pojawił się wpis "iść do salonu ery powkurzać ludzi"? ]:->
edit: a co z palmtopami?
a nad jabuszkiem myslales?? maja dosyc dobra oferte i to nie byc intel ani amd ;)
przy okazji... ktoś wie skąd tanio wytrzasnąć kalkulator TI92+ lub w miarę developowalnego palmtopa (najlepiej z linuxem czy innym demonem bsd, żeby można było różne mroczne eksperymenty robić :D)?
Kup sobie Motke A1000 albo Benq-Siemensa SXG75.
ja czesem uzywam maszyn SUNa. korzystam z terminali SUN Ray ktore korzystaja z klastra SUN Fire. powiem szczerze ze maszynki niezle smigaja, jedyna wada sa klawiatury do ktorych jest sie ciezko przyzwyczaic.
jedyna wada sa klawiatury do ktorych jest sie ciezko przyzwyczaic.
Pociesz się tym, że Dell do desktopów teraz robi jeszcze gorsze kur...two