Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Po instalacji NTFS i wydaniu komendy w konsoli mount -a wyskoczyo takie ostrzeżenie:
WARNING: Deficient Linux kernel detected. Some driver features are
not available (swap file on NTFS, boot from NTFS by LILO), and
unmount is not safe unless it's made sure the ntfs-3g process
naturally terminates after calling 'umount'. If you wish this
message to disappear then you should upgrade to at least kernel
version 2.6.20, or request help from your distribution to fix
the kernel problem. The below web page has more information:
http://www.ntfs-3g.org/support.html#fuse26
WARNING: Deficient Linux kernel detected. Some driver features are
not available (swap file on NTFS, boot from NTFS by LILO), and
unmount is not safe unless it's made sure the ntfs-3g process
naturally terminates after calling 'umount'. If you wish this
message to disappear then you should upgrade to at least kernel
version 2.6.20, or request help from your distribution to fix
the kernel problem. The below web page has more information:
http://www.ntfs-3g.org/support.html#fuse26
Debian jest na jądrze 2.6.18. Rozruch idzie z gruba. Czy to oznacza że muszę instalnąć nowe jądro??
Tak, właśnie o to chodzi. Będziesz musiał zmienić jajko na 2.6.20 lub wyższe.
Czy przy kompilacji nowego jądra muszę dodatkowo zaznaczyć jakąś opcję aby ten błąd nie wyskakiwał "podczas konfiguracji" ??
W sekcji `File systems` musisz wkompilowac w jadro obsluge NTFS i zaznaczyc tez opcje NTFS Write Support (także ją wkompilować w jądro)
Dziękuję za pomoc.
W sekcji `File systems` musisz wkompilowac w jadro obsluge NTFS i zaznaczyc tez opcje NTFS Write Support (także ją wkompilować w jądro)
To znaczy że 3g jest już częścią jądra? o,O
Czy jak jądro wstanie to można powiedzieć że zostało poprawnie skonfigurowane ?? Czy może też wstać pomimo braków w nim??
Nowe jądro się podniosło. Czy jest jakiś log w którym wyrzuciło by ewentualne nieprawidłowości??
harry666t: nie wiem czy ntfs-3g jest juz czescia jadra, ale wiem ze widzialem w jadrze taka opcje i prawdopodobnie jest ona wymagana do obslugi sterownika ntfs-3g, dlatego napisalem zeby ją wkompilowal.
harry666t: nie wiem czy ntfs-3g jest juz czescia jadra, ale wiem ze widzialem w jadrze taka opcje i prawdopodobnie jest ona wymagana do obslugi sterownika ntfs-3g, dlatego napisalem zeby ją wkompilowal.
Thankee, sai Vader. Chyba zacznę czytać changelogi do poduszki ;]
Nowe jądro się podniosło. Czy jest jakiś log w którym wyrzuciło by ewentualne nieprawidłowości??
Dźwięk masz, sprzęt wszelki działa, firewall też, to znaczy, że jest dobrze. Wyszło w praniu.
Dźwięk masz, sprzęt wszelki działa, firewall też, to znaczy, że jest dobrze. Wyszło w praniu.
Niestety było hoop a puźniej bęc. Wszystko idzie prawie ok. NTFS-3g działa idealnie ale za to problem ze sterami do grafy. Cofnełem się do starego jądra a tu jest odwrotnie - grafa ok, ntfs kicha i pryka. Wolę akcelerację niż zapis na ntfs. Narazie porzucam próby z nowym jądrem. Poczekam na nowszą wersję sterów do ati.