Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
otusz zaciekawiłem sie tym ... czymś czego na oczy nigdy nei widziałem.
Pytanie pierwszw zkąd ściągnąć najnowszą wersje ??
czy wystarczą te 2 pozycje jak ściagne:
04/17/2005 11:19 21,999,616 5.4-RC3-i386-bootonly.iso
04/17/2005 11:20 563,734,528 5.4-RC3-i386-disc1.iso
a reszte z neta jak w przypadku Debiana ?
bootonly.iso to płyta która ma tylko system podstawowy. Jako początkujący ściągnij disc1.iso i disc2.iso
Ja to chyba się OpenBSD zajme. Mam kumpla na roku co troche tego uzywa. Warto podpatrzec jak pozabezpieczane są tam serwisy.
Ja to chyba się OpenBSD zajme. Mam kumpla na roku co troche tego uzywa. Warto podpatrzec jak pozabezpieczane są tam serwisy.
a takie do domu to które najleprze by było freeBSD czy jakieś inne BSD ??
Z tego co słyszałem to OpenBSD jest słabiej rozwinięte, natomiast Net BSD jest na poziomie FreeBSD
OpenBSD bazuje na zmodyfikowanym starym jądrze 4.4, ale jest podobno bardzo sekiurne i nie do włamania się. Najbardziej na stacje robocza do domu to chyba sie nadaje FreeBSD, to prawie linux.
Jeśli chcesz OpenBSD to właśnie napisałem skrypt ściągający paczki systemu bazowego openbsd z ixami i budujacy z tego iso. Trzeba podać tylko wersje systemu, rodzajarchitektury i katalog gdzie zostanie zbudowane iso. Bo oficjalne iso można sobie tyko kupić, ewentualnie zrobić. Ten skrypt to załatwia. No i chciałbym żeby ktoś go przetestował. Wszelkie uwagi mile widziane. A tutaj link:
http://kamikaze.lsnet.eu.org/openbsd/openbsdi
Strony: 1