Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam pewien problem. Obniżyła się znacznie wydajność macierzy raid 5 (trzy dyski w macierzy). Raid jest sprzętowy. Czytałem, że pad jednego z dysków powoduje znaczne spowolnienie. Czy ktoś się orientuje jakie są objawy kiedy pada jeden dysk z takiej macierzy?
Mam objawy nieregularnego znacznego spadku wydajności dysku, bardzo znacznego, wręcz do prawie jej braku. Na razie niestety nie mam fizycznego dostępu do maszyny.
raida 5 to bym chciał...... :(
odepnij jeden dysk, jezeli macierz działa, tzn ze te 2 pozostałe są ok, odepnij dysk nr 2, a 1 podłącz z powrotem. Jezeli macierz nadal działa, tzn ze wszytskie dyski są ok
Macierz raid 5 odbudowuje zawartosc jednego z dysków po jego wymianie w sposób automatyczny, wiec ktorys mogl sie po prostu zuzyc, odepnij go, wepnij działający i idź na piwo ;)
[..]Na razie niestety nie mam fizycznego dostępu do maszyny.
[..]odepnij jeden dysk, jezeli macierz działa, tzn ze te 2 pozostałe są ok, odepnij dysk nr 2, a 1 podłącz z powrotem. Jezeli macierz nadal działa, tzn ze wszytskie dyski są ok[..]
TBH, proszę - oświeć mnie jak to zrobić zdalnie ...
niedoczytałem :/