Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Próbowałem ostatnio postawic beryla kumplowi na opisywanym sprzecie, karta ma 64MB. sterownik ustawiony na i810, wszystko robione według opisu ze strony www.beryl-project.org, pakiety zainstalowane, a to opcje jakie wklepałem do xorg.conf do sekcji device
Option "AccelMethod" "EXA" Option "XaaNoOffscreenPixmaps" "1" Option "RenderAccel" "True" Option "BackStoring" "True" Option "DisableGLXRootClipping" "true"
jak chce wtstartowac beryla, czyli beryl-manager restartują mi sie x'y, próboeałem również z opcjami dla kart nvidia i ati, no ale dalej lipa. jakbym miał przy sobie notebooka to przynajmniej bym jakies logi wkleił, a tak dopiero w sobote wpadnie mi w rece. pytam, bo moze ktos ma jakies doswiadczenie z tym układem graficznym na tym sofcie. jak wogóle sprawdzic czy mam 'direct rendering yes' na tym układzie graficznym?? Debian Etch, kde dystrybucyjne. pozdrawiam
---Edit---
moze jakis sterownik do tej karty jest o ktorym nie wiem
U mnie to wygląda tak:
Section "Device" Identifier "Intel Corporation 82865G Integrated Graphics Controller" Driver "i810" BusID "PCI:0:2:0" Option "XAANoOffscreenPixmaps" "true" Option "AddARGBGLXVisuals" "true" Option "AllowGLXWithComposite" "true" EndSection .... Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Section "DRI" Mode 0666 EndSection
i działa. Stery mam repowe.
jakie stery?? ja mam tylko zainstalowane pakiety i915resolution i xserver-xorg-video-i810. czy to o te pakiety chodzi?? dodam ze mam kernela własnej roboty (2.6.19), no i jak mam sprawdzic czy mam akceleracje 3d??
no te stery, których używasz :) i moduł jądra i915
sprawdzasz:
glxinfo| grep direct